Евакуираха летовниците от Иракли заради голям пожар
Евакуираха летовниците от Иракли заради голям пожар / снимка: БГНЕС

Пожар е избухнал в местността Иракли в парцелите с бадемови насаждения днес преди обед. Парцелите се намират в гористата местност на границата с неохраняемия плаж „Иракли”, южно от река Вая, съобщават от туристическата база в Иракли.

„В района на огнището има разположени стотици палатки и са обособени нерегламентирани къмпинги. По всяка вероятност някой от палаткуващите е оставил незагасено огнище, което е подпалило бадемовите насаждения”, заяви управителят на туристическата база Вихрен Кюркчиев.

Концесионерът на съседния охраняем плаж „Река Вая” сигнализирал за пожара на тел 112. Негови служители и работещи в туристическата база са започнали да гасят с подръчни средства пламъците до пристигането на пожарните.

В същото време е започнала спешна евакуация на палаткуващите от подпалените масиви, като първи от огнения капан са измъкнати жените и децата. В операцията по гасенето на пожара се включиха и много доброволци от почиващите в района туристи.

На място пристигна един противопожарен автомобил и една водоноска, които заедно с доброволците загасиха опасния пожар за около един час. Работник с трактор на местен арендатор е успял да локализира чрез дълбоко разораване от всички страни пожара, като го обгради с широки бразди.

Имаше реална опасност огнената стихия да вземе много жертви от туристите, почиващи на палатки. Опожарени са повече 150 дка бадемова гора и храсти.