Етиен дьо Понсен: Във Франция купуваме вино и сирене, но не и гласове
Етиен дьо Понсен: Във Франция купуваме вино и сирене, но не и гласове / снимка: Sofia Photo Agency - Надя Коцева
Етиен дьо Понсен: Във Франция купуваме вино и сирене, но не и гласове
21062
Етиен дьо Понсен: Във Франция купуваме вино и сирене, но не и гласове
  • Етиен дьо Понсен: Във Франция купуваме вино и сирене, но не и гласове

Новото правителство трябва да заработи много бързо, във възможно най-кратки срокове. Това заяви френският посланик Етиен дьо Понсен по време на пресконференция, посветена на честването на 130-годишнината от създаването на дипломатическите връзки между България и Франция. Той допълни, че ЕС очаква резултати в основните области на безпокойство - борбата с корупцията и организираната престъпност.

Посланик Дьо Понсен призна, че бил един от първите, поздравили с изборната победа Бойко Борисов. Двамата били в добри отношения. Въпреки това французинът подчерта, че от новото правителство се очакват реформи в администрацията, арести на познати престъпници и осъдителни присъди:

Етиен дьо Понсен: „Франция не реагира толкова на победата на една определена партия, в случая ГЕРБ. Тя реагира със задоволство на това, че изборите преминаха по един задоволителен начин, на сравнително високата избирателната активност, което е знак за демократичност. Смятам, че бе приет добре факта, че има ясно мнозинство. Дали е ляво или дясно за нас няма значение - българите сами си го определиха. Много е вероятно да имате едно стабилно правителство с идеологически обща насоченост. Успокоително е, че такова правителство може да се създаде бързо, като в същото време е еднопосочно в своята политика. ЕС очаква конкретни резултати в основните области на безпокойство. Наистина всяко ново правителство има нужда от време, за да започне да работи нормално, но предвид спешността на проблемите, които трябва да бъдат решени, гратисният период на следващото правителство ще бъде много кратък. Ако има нужда, ние ще  сме тук и ще помагаме. Не мога да разбера проблемите с купуването на гласове в България. Във Франция купуваме вино и сирена, но е и гласове. Най-доброто решение на купуването на гласове е още по-високата избирателна активност".
 
Посланик Дьо Понсен допълни, че случаят с братя Галеви е типичен пример за грешки в законодателството и лошото приложение на законите. Все пак за Европа добрата новина е, че те няма да влезнат в бъдещия парламент.