Етиен дьо Понсен ни критикува за еврофондовете
Етиен дьо Понсен ни критикува за еврофондовете / снимкa: DarikNews, Влади Владимиров

Пропуски в законодателството и липсата на достатъчно гаранции за правилното усвояване на средствата от еврофондовете са сред проблемите, които трябва да реши България, каза френският посланик Етиен дьо Понсен. Той посети Бобов дол, село Ваксево и Кюстендил по покана на депутата Ваня Цветкова, заместник-председател на групата за приятелство с Франция в Народното събрание. В обиколката на региона участва и председателят на групата Анастасия Мозер.

"Не може да се каже, че Законът за конфликт на интереси е реално приложим. Средствата от еврофондовете се усвояват бавно. Тези пари са за българския народ и трябва да стигнат до "добрите джобове. Няма достатъчно гаранции, че тези средства се употребяват по предназначение", заяви посланик Дьо Понсен. Той отбеляза, че правителството прави усилия в тази посока, но Европейската комисия ще прецени дали са достатъчни, за да деблокира някои от средствата за България.

"Ако от общата европейска солидарност за България са предвидени 100 лв., 16 от тях са от френския данъкоплатец и Франция се интересува от правилното разходване на тези пари", допълни посланикът.

Етиен дьо Понсен заяви, че е впечатлен от кметовете в региона - от тяхната воля за работа, познаване на европейския механизъм и готовност с проекти. Той разгледа експозиция на музея в Кюстендил, галерията на Владимир Димитров - Майстора и лесопарк Хисарлъка.

Френският посланик очаква да бъде по-бързо приет и Законът за водите, което ще отвори пътя за инвестиции в сферата на водоснабдяването и канализацията, област в която френските фирми са сред най-добрите. В Кюстендилска област френските инвестиции са малко, отбеляза още Етиен дьо Понсен.

"Посланикът остана впечатлен от гостуването си и съм сигурна, че от визитата му ще има резултати в бъдеще", обобщи домакинът Ваня Цветкова.