ЕС се мобилизира в очакване на бежанци от Северна Африка
ЕС се мобилизира в очакване на бежанци от Северна Африка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В следващите дни ще видим мобилизация, каквато не сме виждали в Европейския съюз. Това заяви в интервю за БТА еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева за събитията в Северна Африка и очакванията за поток от бежанци. „Изключително важно е да бъдем готови за най-сериозните сценарии по отношение възможния брой на бежанците”, каза тя.

От около 10 000 европейци в Либия, до този момент около половината са я напуснали, посочи еврокомисарят. Тези, които са останали в джамахирията, са основно в по-трудно достъпни места, уточни Георгиева. „Работи се от началото на вълненията в арабския свят, вниманието е насочено към страните, които са най-близо за приемане на бежанци - Италия, Малта, Кипър, Турция. Оказва се съдействие на тези страни да организират приемни пунктове”, добави еврокомисарят.

Тя допълни, че в краткосрочен план се мисли за приемни пунктове, за приютяване, за храна, за възможности бежанците да не се превърнат във фактор на нестабилност в приемащите страни. Работим по хуманитарната ситуация в Либия, за положението на самите либийци, добави Георгиева.

Кристалина Георгиева подчерта, че България е проявила изключителна дисциплина и много добра организация за извеждането на българите, както и на други хора, които са имали нужда спешно да напуснат Либия. Нашето правителство заслужава голяма благодарност, добави комисар Георгиева.