Епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит
Епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит / снимка: БГНЕС
Епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит
69592
Епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит
  • Епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит

След оспорвани избори, проведени в сградата на Светия Синод, Мелнишкият епископ Серафим бе провъзгласен за новия Неврокопски митрополит. Гласовете на 12-те митрополити, участвали в избора, бяха разпределени поравно между двамата кандидати - Серафим и Браницкия епископ Григорий.

С решаващия глас на Негово светейшество българския патриарх Неофит обаче Серафим официално оглави епархията и наследи покойния дядо Натанаил.

По шест митрополитски гласа получиха Мелнишкият епископ Серафим и Браницкият - Григорий. Самият патриарх Неофит призна, че е очаквал до известна степен оспорван избор: „Така е според Устава, в която страна гласува патриархът, неговият глас се брои за два".

Сградата на Светия Синод се оказа тясна за стотиците миряни от Неврокопската епархия, решили в неделния ден да посетят столицата, за да поздравят новия си духовен водач.

Той пък от своя страна им благодари сърдечно: „Най-напред да благодарим на Бога за този избор, за доверието, което ми гласува Негово светейшество и синодалните архиереи, доверието на епархийските избиратели и за любовта на целия народ на Неврокопска епархия, с която приемат този избор. Молим се с Божия помощ нещата да продължат в традициите, в духа, в който работеше и блажено починалият неврокопски митрополит Натанаил за благопреуспяването на епархията и духовното израстване на християните в нея".

Като смирен, честен и земен човек описа новия митрополит богословът проф. Иван Желев. Според него обаче, една част от митрополитите не гласували по съвест нито сега, нито преди месец по време на избора за Варненски митрополит: „Тя е една и съща група, която гласува просто напук. Тези хора, които на предишния избор гласуваха за Серафим, сега гласуват обратно. Явно, че се гласува по целесъобразност, а не по съвест".

Преди седмица Серафим и Григорий бяха избрани за двамата кандидати за престола. По време на епархийските избори в Гоце Делчев епископ Серафим получи 30 гласа, а игуменът на Троянския манастир Григорий - 19.

От Синода допълват, че новият Неврокопски митрополит Серафим ще бъде въдворен в края на идната седмица.

Кой е епископ Серафим?

Негово преосвещенство Мелнишки епископ Серафим, с мирско име Динко Желязков Динков, е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас.

Средно образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет - София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски".

През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги", гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От януари 1999 г. до септември 1999 г. отбива военната си служба. На 18 ноември 2000 г. е постриган за монах в манастира на послушанието си от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах - на 20.12.2000 г.

Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От м. септември 2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.

На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в ПКСХП „Св. Александър Невски" и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.

На 17 декември 2013 г. е един от двамата избраници на Епархийския избирателен събор във Варна за Варненски и Великопреславски митрополит.