Елена Йончева
Елена Йончева / Darikradio.bg
Македония трябва да стане член на Европейския съюз. По този начин страната ще стане по-дисциплинирана в политически план. Коментарът по повод последните събития в западната ни съседка направи говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева в „Седмицата” на Дарик. 

Осем задържани след безредиците в Скопие в четвъртък
 
ленството в ЕС поставя конкретни изисквания и смятам, че Европа ще бъде един много добър инструмент, за да бъдат дисциплинирани политическите партии в Македония. Затова има десни и леви политики в Брюксел. Там няма само едно мнение. Там също е битка на идеи и програми. В интерес на Европа е Македония да стане член на ЕС, защото това ще я накара да бъде по-дисциплинирана в политическо отношение, да се спазват човешките права, да се взимат решения, които са в интерес на обществото, а не чисто партийни решения, основани на етнически признак", посочи Йончева.

Протестиращи щурмуваха парламента в Скопие (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Относно вътрешните събития в левицата, Йончева заяви, че за БСП казусът „ Цацаров- Дончев-Гергов” е решен и от тук нататък въпроси трябва да се задават на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев.

Без проверка по казуса "ЦУМ-гейт", реши ВСС
 
"Господин Гергов в лично качество е бил посредник на една среща. Смятам, че действително има морален казус и поради тази причина му беше поискана оставката. От тук нататък тези въпроси са към главните участници на тази среща и Гергов не е главният участник, той е посредник. От страна на БСП казусът е решен. Въпросите вече трябва да бъдат задавани към двамата участници. Доколко такава среща не противоречи на етични кодекси на професията? За какво е разговаряно? Кой от кого е искал", попита още говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева.