ЕК следи със софтуер европарите у нас
ЕК следи със софтуер европарите у нас / снимкa: БГНЕС

До няколко седмици Европейската комисия ще въведе в българските агенции и министерства специален софтуер, който ще следи усвояването на средствата и степента на изпълнение на различните проекти. Целта е да се повиши политическата и техническа отговорност, съобщи говорителят на комисията Ева Калужинска.

Този месец България ще стане първата страна-членка на ЕС, в която ще заработи специална система за финансов мониторинг и прогнозиране на усвояването на средствата. Системата се нарича "Лотар" и е разработена от службите на дирекция "Регионална политика" с цел да помогне на отговорните институции в България да имат по всяко време пълна и реалистична картина за осъществяването на проектите.

Това е нов софтуер, който е лесен за използване и пести време, и ще позволи проследяването от най-ниското до най-високото ниво на реализация. Той ще бъде свързан с централна система за мониторинг, съобщи Ева Калужинска. От ЕК не коментираха причините подобна система да бъде въведена първо в България и дали това не е свързано със спрените пари по предприсъединителните програми на ЕС.