ЕК ще подкрепи възстановяването от бедствието на Мизия и област Враца
ЕК ще подкрепи възстановяването от бедствието на Мизия и област Враца / снимка: БГНЕС, архив

В този регион най-разумното е да бъде подготвена комплексна програма за възстановяване и за превантивни мерки срещу друго бедствие, заяви еврокомисарят по реакцията при кризи и хуманитарна помощ Кристалина Георгиева в Мизия. Тя добави, че ЕК ще се отзове положително за такава комплексна програма в община с висока безработица като Мизия и в най-бедния регион на ЕС, предава БТА.

Днес еврокомисарят Кристалина Георгиева, министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и председателят на БЧК Христо Григоров посетиха наводнения град. Те участваха в заседание на кризисния щаб, разговаряха с евакуирани хора от наводнените квартали на Мизия и посетиха някои от засегнатите къщи и имоти в града.

Пред журналисти Кристалина Георгиева каза, че е добре, че кметовете на засегнатите общини са започнали оценка на щетите от бедствието с помощта на експерти. "До 12 седмици трябва да разберем дали щетите в региона надхвърлят 41 млн. евро, за да се кандидатства за помощ от фонда за солидарност на ЕС", допълни тя.

По първоначални данни нанесените щети от поройните дъждове и последвалите наводнения в област Враца са за 30 млн. евро, посочи областният управител Венцислав Василев. Той уточни, че в тази сума не са включени щетите в общините Бяла Слатина и Мизия, оценката на които не е завършила.

Трябва да започне и оценка на състоянието на земеделските земи, тъй като Мизия и повечето засегнати общини са селскостопански райони, отбеляза още еврокомисар Георгиева.

В една бъдеща програма е необходимо да се предвидят мерки, които да върнат тези земи на производителите, които да продължат да ги обработват. За тази цел трябва да се използват инструменти от различните програми по подписаното преди дни Споразумение за сътрудничество с Европейския съюз, допълни тя.

Комисарят по реакции при бедствия и хуманитарни кризи оцени високо работата на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Българския Червен кръст, военнослужещите, местните и държавни власти и институции в първите дни на бедствието в Мизия и след това. Тя изказа благодарност и на доброволците, които са се включили не само в спасяването на хората, опазването на тяхното имущество, почистването на града, но и като експерти в различни комисии.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов посочи, че днес на заседание на Министерския съвет е взето решение за деблокиране на Държавния резерв и вече са доставени лопати, ботуши и друго оборудване в наводнения град. Той допълни, че е
издал специална заповед за допълнителни мерки за опазване на имуществото на хората от мародери, след отводняване на кварталите в Мизия.