Джипатата искат повече пари за доболнична помощ
Джипатата искат повече пари за доболнична помощ / netinfo

Държавата да осигурява лицата на възраст над 65 години и децата до 18-годишна възраст на 6 процента - за това настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари в писмо до парламента, Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването.

Джипитата настояват още да не се премахват потребителските такси.

Според общопрактикуващите лекари потребителските такси, които имат регулаторен и съфинансиращ ефект, не бива да бъдат премахнати, а за тези граждани, които са освободени от тях, таксата трябва да се покрива от институцията, която ги е освободила.

Според джипитата бюджетът за първична медицинска помощ трябва да бъде завишен, както и бъде разпределен върху броя на гражданите с непрекъснати здравноосигурителни права, които са около 6 500 000. В противен случай системата няма да може да функционира нормално, а очакванията са живтелите на все повече селски райони да останат без достъп до медицинска помощ.

Общопрактикуващите лекари настояват още оперативният резерв на НЗОК да бъде употребяван и за доплащане в първичната помощ. От него могат да се заделят средства и по допълнителни целеви програми. Друг вариант е същите програми да се финансират от Министерството на здравеопазването през НЗОК.

Според джипитата трябва да се променят правилата за работа, така че общопрактикуващият лекар да има свободата да диагностицира и провежда лечение. В противен случай ще продължи вредната за обществото и лекарите тенденция общопрактикуващите лекари да бъдат тенденциозно деквалифицирани, а качеството на медицинската услуга влошавано, смятат медиците от първичната доболнична помощ.