Държавата обрича пациенти с рядко заболяване на кожата и лигавиците
Държавата обрича пациенти с рядко заболяване на кожата и лигавиците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Държавата обрича пациенти с рядко заболяване на кожата и лигавиците
61004
Държавата обрича пациенти с рядко заболяване на кожата и лигавиците
  • Държавата обрича пациенти с рядко заболяване на кожата и лигавиците

Държавата обрича пациенти с рядко заболяване на кожата и лигавиците, съобщиха за Дарик от сдружение ДЕБРА. Експертите посочват, че за да бъде предпазен болният от застрашаващите го инфекции, са нужни санитарни материали на стойност между 2000 и 3000 лева месечно.

От пациентската организация обаче подчертаха, че Националната здравноосигурителна каса не поема по никакъв начин тези разходи, което застрашава заболелите от усложнения, породени от коварната болест.

Около 100 са българите, покосени от булозна епидермолиза, посочва Десислава Абаджиева от пациентската организация. Генетичното заболяване се характеризира с липса на протеини в изграждането на кожата, в следствие на което тя става изключително крехка.

Месечната сума за санитарните материали обаче е непосилна за което и да е било българско семейство, споделя Абаджиева. Тя допълва, че нерядко от развитието на такива инфекции пациенти умират още в ранна детска възраст.

Тъй като сроковете за последните изменения на въпросния списък изтичат днес, преди обяд пациенти организирали протест пред сградата на Здравното министерство.

Абаджиева допълни, че протестиращите разговаряли с представители на ведомството, които от своя страна им обещали, че срокът за промените в списъка ще бъде удължен, за да има време да се обсъди и предложението касата да поеме разходите на болните.