ДСБ поиска Борисов да се оттегли от поста заради случая Чакъра
ДСБ поиска Борисов да се оттегли от поста заради случая Чакъра / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
ДСБ поиска Борисов да се оттегли от поста заради случая "Чакъра"
58591
ДСБ поиска Борисов да се оттегли от поста заради случая "Чакъра"
  • ДСБ поиска Борисов да се оттегли от поста заради случая "Чакъра"

ДСБ поиска министър-председателят Бойко Борисов да се оттегли от премиерския пост заради присъдата на Европейския съд по правата на човека по случая с Тодор Тодоров-Чакъра.

Съдът в Страсбург осъди страната ни да плати 50 000 евро обезщетение на близките на Чакъра за използвана неправомерно голяма сила при полицейска акция по задържането му през 2003 г., ръководена лично от Бойко Борисов.

Според съда българските власти са нарушили "правото на живот" на Чакъра.

Веднага след решението премиерът заяви, че не се чувства отговорен за смъртта на Тодор Тодоров и осъдителната присъда срещу България.

"Той не може да продължи да изпълнява задълженията си на министър-председател. Българските правораздавателни органи, прокуратурата трябва да подновят разследването, използвайки новите документи и аргументи на европейския съд", заяви евродепутатът Светослав Малинов.

Радан Кънев коментира казуса с Венета Марковска, която по думите му е „спусната" от Бойко Борисов за член на Конституционния съд (КС). "Той нанесе жестоки поражения на България - не само на европейския облик, но и на облика, който тя има пред българските граждани". Според Кънев за ДСБ още от самото начало било ясно, че Марковска няма място в КС и "ще бъде позор за България, ако тя се закълне и встъпи в длъжност".