ДПС ще търси сметка от Цветанов за изборите в село Туховища
ДПС ще търси сметка от Цветанов за изборите в село Туховища / DarikNews.bg, Благоевград, архив

ДПС ще иска сметка от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за начина, по който са били проведени изборите в село Туховища, община Сатовча. Това стана ясно след заседание на ръководството на движението. От ДПС допълниха, че вицепремиерът все още оглавява предизборния щаб на управляващата партия.

От ДПС определиха като грозна демонстрация от страна на ГЕРБ това, което се случи през последните дни по време на частичните местни избори в Туховища. Депутатът от движението Ариосман Имамов разказа, че първо председателят на избирателната секция в селото е сменен в последния момент, а новият изобщо не е от общината.

След преброяването на бюлетините станало ясно, че кандидатът на ДПС печели с два гласа, но ГЕРБ предложили да се прегледат отново недействителните бюлетини.

„Установяват, че там имало една бюлетина със знака „Х", при който една от линийките е повторена, която би могло да се смята за валидна, и естествено това автоматично променя вота, т.е. има равен брой гласове. Парадоксалното е, че подобна бюлетина със знак „Х" с две чертички беше основание преди време да бъде касиран изборът в това село. При сегашните избори точно тази бюлетина с „Х" с две чертички се използва, за да може кандидатът на ГЕРБ да има равен брой гласове и да си осигури явяване на балотаж", уточни Ариосман Имамов.

Освен това от ДПС твърдят, че дори в изборния ден е имало агитация и силно полицейско присъствие, което хората от селото определили като това по време на възродителния процес. От движението предупредиха управляващите, че знаят как да бъдат остра опозиция и ако ситуацията не се промени, са готови да го докажат.