Достена Лаверн: Абсурд е да се твърди, че Пеевски е над Станишев
Достена Лаверн: Абсурд е да се твърди, че Пеевски е над Станишев / снимка: DarikNews.bg, Йовка Йовчева
Достена Лаверн: Абсурд е да се твърди, че Пеевски е над Станишев
70158
Достена Лаверн: Абсурд е да се твърди, че Пеевски е над Станишев
Достена Лаверн: Абсурд е да се твърди, че Пеевски е над Станишев
  • Достена Лаверн: Абсурд е да се твърди, че Пеевски е над Станишев
  • Достена Лаверн: Абсурд е да се твърди, че Пеевски е над Станишев

Абсурдно е да се твърди, че Делян Пеевски е над Сергей Станишев, коментира в интервю за Дарик Достена Лаверн, която беше предложена от интелектуалци за евродепутат в листата на БСП. Очаква се българката, която живее в Страсбург и работи като журналист и преподавател да бъде пета в евролистата на левицата.

Чуйте интервюто с Достена Лаверн в radio.dariknews.bg

Лаверн е автор на книгата „Експертите на прехода", която предизвика дискусии за ролята на т.нар. „тинк танкове" - неправителствените организации, които оказват влияние на българската политика и публичната среда. Олигархията и т.нар. мозъчни тръстове са свързани и еднакво вредни за държавата и демократичния модел, каза още тя, като подчерта че задкулисието е проблем не само на България.


Достена Лаверн коментира още, че опитът на АБВ няма да постигне своята цел да дестабилизира левицата, защото БСП има ресурси да се справи. Прекалено се концентрираме върху темата АБВ-БСП, каза тя и допълни, че това не е било достатъчен факт, за да я откаже от ангажимента й.

Лаверн е категорична, че е абсурдно да се твърди, че Делян Пеевски е над Сергей Станишев, който освен председател на БСП, оглавява и партията на европейските социалисти.

"Не искам да влизам във вътрешнополитически коментари, не искам да задълбавам в тази тиня. Българският преход е изключително проблематичен и труден. Пеевски не е явление на БСП или на друга партия. Това е явление изобщо на българския преход", каза Лаверн и определи като грешка предлагането му за поста председател на ДАНС.

На въпрос кое е по-опасно и вредно за държавата - дали това, за което говори в книгата си, или задкулисието, зад което прозира олигархията, тя коментира, че и двете са еднакво опасни. "Най-странното е, че тези неща са свързани. В страна като България, за да може да се манипулира общественото мнение по толкова лесен начин, трябва да има и другата страна, това, което вие наричате икономическото задкулисие", каза Лаверн. Тя коментира, че това е общ проблем навсякъде, просто в България е много по-видим, хората са много по-бедни и по-уязвими, политическата ни култура е по-слаба. Задкулисието и олигархичните интереси в политиката и икономиката са проблем на Европа и САЩ и на демократичния модел, твърди тя.

"Нали говорихме, че гражданското общество в България има важна роля, нека да видим доколко то също е узряло да поставя истинските проблеми пред политиците, а не да обслужва тясно политически интереси, както се случи през летните протести. Това според мен прекрати и протестите", коментира Лаверн. И подчерта, че моментът е кризисен не само за България, но и за Европа.

Тя определи като не толкова съществена тема скандала около отпуснатите европейски пари на фирмата на Моника Станишева, като посочи, че далеч по-важно е каква ще бъде българската позиция за търговското споразумение между ЕС и САЩ. "Проблемът може да се реши много лесно на съд - нека да се направи процедура, да се види каква е била процедурната грешка, има ли конфликт на интереси и така нататък. Аз по такъв проблем не мога да се произнеса", коментира журналистът. И напомни, че подобни скандали текат непрекъснато и във Франция - атакуват се жените на Франсоа Оланд, говори се по несъществени според нея въпроси, докато големите теми остават на заден план. По думите й тема номер едно за евроизборите е това какво българите в Европа ще заявят като позиция спрямо търговското споразумение, което ще се сключва между ЕС и САЩ. "Ще оставим ли корпорациите да могат да съдят правителствата и данъкоплатеца за това, че се увеличава средната работна заплата? Това е от огромно значение за преодоляването на бедността в България. Ще оставим ли България да бъде просто един разграден двор за инвестиции, където всеки може да си прави каквото си иска и да ръкопляскаме когато всеки дойде на терена, но за хората не остава нищо", попита Лаверн.