Доц. Режина Джераси: Не се самолекувайте, опасно е
Доц. Режина Джераси: Не се самолекувайте, опасно е / netinfo
Доц. Режина Джераси: Не се самолекувайте, опасно е
59299
Доц. Режина Джераси: Не се самолекувайте, опасно е
Доц. Режина Джераси: Не се самолекувайте, опасно е
  • Доц. Режина Джераси: Не се самолекувайте, опасно е
  • Доц. Режина Джераси: Не се самолекувайте, опасно е

Самолечението на бъбречните заболявания е опасно, алармира доц. Режина Джераси от Александровска болница. По думите й много хора взимат антибиотици без лекарски контрол, като по този начин влошават здравето си. Ето какво още каза доц. Джераси в предаването “Най-добрите лекари” пред водещата Лили Ангелова:

Водещ: 15 лекари с вашата специалност – нефрологията, са посочени като най-добри от своите колеги в София, очаквахте ли да сте един от тях?

Доц. Джераси: Първо искам да благодаря изключително много на вашия проект, на господин Радосвет Радев и лично на вас, на всички ваши колеги, защото вашият проект възвърна до известна степен самочувствието на българските лекари и специално на най-добрите лекари, както вие казахте. Аз не очаквах да бъда една от номинираните, въпреки че не съм лош лекар, така казват и околните. Но някак си това отношение към лекарите в България в последните години не ми даваше основание да мисля, че ще бъда номинирана. Така или иначе изключително приятно ми стана като видях, че действително 15 от най-изявените нефролози са номинирани във вашия сайт и във вашия проект, за което благодаря.

Водещ: Кои са най-честите бъбречни заболявания?

Доц. Джераси: Най-честите бъбречни заболявания, разбира се, са уроинфекциите, те са на второ място по честота след белодробните инфекции на горния дихателен апарат. Но напоследък зачестяват и заболявания, които като че ли бяха позатихнали, като т.нар. гломерулонефрити, както и заболяванията с т.нар. метаболитен синдром, със затлъстяването, което днес е световен проблем, също и проблемите, които се получават от страна на бъбреците при диабет и другите болести на обмяната на веществата.

Водещ: Тоест храненето е изключително важно за профилактиката на тези заболявания?

Доц. Джераси: Изключително важно и ние не за първи път казваме, че при т.нар. метаболитен синдром и затлъстяването, което на практика е почти като предвтори тип диабет, трябва да се обърне много голямо внимание не само на храненето, а и на двигателната активност. Стресът и появата на артериална хипертония след него, оттам се появявя подагра, самата подагра дава отражение на бъбреците и върху обмяната на веществата.

Водещ: Диетите могат ли да бъдат причина за появата на бъбречно заболяване?

Доц. Джераси: Вече е известно, че диетата с прекомерно приемане на белтъци – диетата на Дюкан, не е удачна. Но, като че ли малнутрицията, която уж беше изчезнала, булимията, сега пак се появиха и те водят до хроничен интерстициален нефрит. Имаме няколко случая, които започват да се оправят, когато ние успяваме да възстановим водно-електролитния баланс на пациентите и ако те психически успеят да се стабилизират. Но ако отново успеят да стигнат до същото състояние, нещата стават по-зле.

Водещ: Едно от най-честите заболявания, с които се срещате е циститът. Каква е причината да е толкова разпространено това заболяване?

Доц. Джераси: Много е трудно да се каже каква е точно причината, особено при младите момичета, защото това е изключително тежък и голям проблем. Първо, бих казала, че младите хора ходят много голи, оттам изстиват, второ - безконтролната употреба на антибиотици. Да не отидеш на лекар, да не видиш каква е причината, започваш да пиеш някакви хапчета, след това бактериите стават резистентни и е изключително трудно да се намери точното лечение. Затова моят призив е, ако започвате някакво лечение без да се консултирате с лекар, то да бъде от тези хранителни добавки, които съдържат проантоцианидин под формата на боровинка, които съдържат бреза и други екстракти, които са полезни и не вършат вредни неща, защото те увеличават диурезата и имат конкретно антибактериално действие. И ако не ви мине, обърнете се към лекар, преди да започнете да пиете антибиотици.

Водещ: При какви симптоми трябва незабавно да посетим лекар?

Доц. Джераси: Задължително, когато има кръв в урината, задължително, когато има тежка бъбречна колика, когато се появи температура, когато се появи липса на възможност за уриниране, защото в тези случаи може да не бъде един банален цистит.

Водещ: До каква степен т.нар. камъни в бъбреците трябва да плашат пациентите и кога е необходима оперативната намеса?

Доц. Джераси: Наличието на конкременти не е много лек проблем. Малките камъни, които са 3-4 до 6 милиметра, биха могли да бъдат елиминирани, понякога до 7, има единични случаи до 10 милиметра. Но, когато има бъбречна колика, която продължава повече от 1-2 дни, задължително трябва да се направи специфична консултация от уролог или нефролог. Да се види къде е камъкът, на какво ниво е, колко е голям, за да се знае как да се постъпи по-нататък. Понякога един такъв камък запушва бъбрека, бъбрекът не може да поема урината, появява се инфекция, ако не се обърне внимание, тази инфекция става гнойна. В един момент коликата може да затихне, защото камъкът се заклещва на едно и също място, бъбрекът е бил с по-голямо налягане, имало е много тежка бъбречна криза, след което обаче се успокоява болката и имаме случаи, в които пациентите идват при нас и се вижда, че бъбрекът вече е приключил. Така че, драги пациенти, не се самолекувайте.

Водещ: Защо според вас толкова години, въпреки усилията на лекарите, въпреки медийните кампании, България остава на последните места по отношение на донорството?

Доц. Джераси: Между 400 и 600 души минимум чакат за трансплантация, чакат своя ред. В България за съжаление се правят трансплантации изключително от родственици, а не от трупен донор, защото просто няма донорство. А защо няма донорство е въпрос на психология, всички знаем, че има много пътно-транспортни произшествия. Въпрос на промяна в начина на мислене, близките на пациентите би трябвало да се съгласяват да даряват органи, защото трансплантациите в България са много успешни.

Водещ: Ако имахте властта да промените здравната система в Бълария, какво би било първото нещо, което бихте направила?

Доц. Джераси: Първо бих се обърнала към младите хора. Изключително важно е да запазим младите хора, не можете да си представите какви прекрасни млади хора, студенти, завършват медицина. Вие знаете, че аз преподавам в Медицинския университет. За съжаление 80% от студентите заминават за чужбина.

Цялото интервю с доц. Джераси може да чуете в прикачения звуков файл.