До 84 км/ч достигна скоростта на вятъра в Русе
До 84 км/ч достигна скоростта на вятъра в Русе / снимка: DarikNews.bg, Сливен

До 84 км/ч достигна скоростта на вятъра тази сутрин в Русе, съобщиха за БТА от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. Към 9 часа скоростта му е намаляла и варира между 36 и 51 км/ч, като на моменти достига и до 65 км/ч, обясниха метеоролозите.

Отправено е и щурмово предупреждение до всички капитани и собственици на плавателни съдове по река Дунав.

Силният вятър е съборил голямо дърво в кв. "Възраждане", което не е причинило щети. Други сигнали за инциденти до този момент не са получавани, обясни директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров.

Пристанището във Варна беше временно затворено заради силен вятър, съобщиха от ръководството на корабния трафик. Освен пристанището затворени за маневриране бяха и всички канали. Силата на северозападния вятър е около 13 м/сек, като пориви достигат до 18 м/сек. Работата беше възстановена в следобедните часове.

Община Бургас предупреди жителите на града и особено възрастните хора да бъдат внимателни, тъй като се очаква силен вятър. Той ще достигне до 12-15 м/сек или до 44 км/ч. Причината е студен циклон, който ще премине бързо през региона. На места се очаква и краткотраен дъжд, максималните температури няма да надвишат 22 градуса. Скоростта на вятъра се очаква да отслабне най-рано привечер.

25 м/сек е скоростта на вятъра в Сливен. Силният вятър е съборил клони в града. Няма нанесени материални щети, а падналите клони са почистени, съобщи за Дарик  Снежана Кънева - началник отдел „Управление при кризи” в общинска администрация. Други сигнали за инциденти до този момент не са получавани. Няма населени места без ток.

Жълт код е обявен в 19 области на Северна, Източна и Централна България заради силен до бурен вятър, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Добрич, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол.