До 20 дни обявяват лицата на ЛИДЕР за местния вот
До 20 дни обявяват лицата на ЛИДЕР за местния вот / netinfo

До 20 дни ще бъде ясно в кои населени места и по какъв начин новата партия ЛИДЕР ще участва в местните избори.

Засега амбицията на формацията е местният вот – едва след като видят своето представяне на изборите през октомври, в ЛИДЕР ще решават дали партията да се цели в политиката на национално ниво. Това обясни в интервю за Дарик председателят на новата партия Кънчо Филипов, който е и изпълнителен директор на „Брикел”.

Създаването на партията „Либерална инициатива за демократично европейско развитие" (ЛИДЕР) беше огласено преди дни. ЛИДЕР е учредена от над 20 собственици и мениджъри на компании от сферите на енергетиката, хранително-вкусовата промишленост, транспорта и строителството. В ръководството на новата партия са хора, които ръководят предприятия на енергийния бос Христо Ковачев, въпреки че самият той не участва в ЛИДЕР.

„Не е тайна, че част от икономическите субекти, които станаха инициатори за формирането на ЛИДЕР, принадлежат на г-н Ковачки. Той изрази готовност да помага на партията, да сътрудничи, но ние не го считаме за неин основоположник или идеен ръководител. Обърнали сме се и към други хора от реалния бизнес да подкрепят нашето формирование – надяваме се и други големи бизнесмени, освен Христо Ковачки, да намерят в ЛИДЕР близост до своите идеи”, каза Кънчо Филипов.

Той призна, че една от причините да се тръгне към проекта ЛИДЕР е известна неудовлетвореност от това, че всички партии – особено на местно ниво, не са работили достатъчно за създаването на нормални условия както за работодателите, така и за работещите в предприятията. „Разглеждаме ЛИДЕР като партия на работодатели и работещи в тези предприятия, не толкова като партия на бизнеса”, каза председателят на новата партия.

Кънчо Филипов призна, че най-сериозни резултати на местния вот ЛИДЕР очаква в общините, където са представени компаниите, ръководени от създателите на партията. В момента се правел анализ в цялата страна на вариантите за участие в изборите, но в ЛИДЕР не си поставяли подобна самоцел. Ще участваме само там, където можем да издигнем свои кандидати или да подкрепим независими кандидати, за да имаме реален принос в управлението на съответната община, добави Филипов. Той обеща яснота за кандидата, зад когото ще застанат в Стара Загора, до края на следващата седмица.

С аргумента, че ЛИДЕР не робува на идеологеми, от партията обясниха, че биха си сътрудничили с всяка от т.нар. традиционни политически сили в страната. Условието било в дадената община целите на тази партия и на ЛИДЕР да съвпаднат.

Не е ясно колко точно е броят на работещите в компаниите, чиито шефове станаха учредители на ЛИДЕР. От партията не крият обаче, че разчитат на сериозния потенциал и подкрепата на тези хора.