Дискриминационни критерии за приема на първолаци
Дискриминационни критерии за приема на първолаци / Sofia Photo Agency, архив
Дискриминационни критерии за приема на първолаци
60461
Дискриминационни критерии за приема на първолаци
  • Дискриминационни критерии за приема на първолаци

Някои от училищните критерии за прием на първокласници били предпоставка за дискриминация, увери за Дарик Лало Каменов от Комисията за защита от дискриминация. Експертът вече е изготвил доклад по темата, в който се визират точните изисквания към малчуганите, поставени от някои български школа. Сред тях са адресната регистрация на детето да е в района на учебното заведение, родителите да са бивши възпитаници на училището, в което ще постъпва детето, както и първокласникът да не страда от заболяване, налагащо специални образователни изисквания.

Основанието за подобни критерии било писмо на просветния министър до всички регионални инспекторати по образование. Целта на изискванията била да се подобри организацията при настаняването на малчуганите, заради възникналия в последно време наплив към училищата в големите градове. Според Каменов обаче, по-голяма роля за влизането в сила на тези критерии са изиграли педагогическите съвети, а не ведомството на Сергей Игнатов.

„На това основание педагогическите съвети да вземат решение относно реда за прием на учениците в първи клас, график на дейностите и необходимите документи, които съпровождат, както и критерии за подбора. Въз основа на това писмо всеки педагогически съвет е взел решение. Конкретното деяние не е извършено от образователното министерство. В много от случаите директорите са си правили свободни съчинения и са си интерпретирали спуснатите указателни примерни критерии. Дискриминацията, като явление, е доста сложно и просто не са запознати с предпоставките за дискриминация", обясни още Каменов.

В доклада на Лало Каменов са цитирани критериите, които се отнасяли до учебната 2011-а - 2012-а година. Експертите обаче са категорични, че ако не се вземат мерки, изискванията ще бъдат наяве и през предстоящата учебна година.

Предстои утре комисията да разгледа преписката, образувана след самосезиране по доклада на Каменов. Експертът изрази надежда колегите му да вземат най-доброто решение, за да може тези дискриминационни практики да не бъдат допускани в бъдеще.