Дисциплиниране на системата - приоритет на екипа на здравното министерство
Дисциплиниране на системата - приоритет на екипа на здравното министерство / снимка: Sofia Photo Agency
Дисциплиниране на системата - приоритет на екипа на здравното министерство
21724
Дисциплиниране на системата - приоритет на екипа на здравното министерство
  • Дисциплиниране на системата - приоритет на екипа на здравното министерство

Дисциплиниране на системата ще бъде един от основните приоритети на здравното министерство. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Валерий Митрев по време на работна среща с представители на лечебни заведения и здравни организации, организирана от омбудсмана на републиката Гиньо Ганев. По думите на Митрев новият борд на министерството ще направи каквото трябва за подобряването на търпящата критики здравна система.

Омбудсман Гиньо Ганев разкритикува остро лимитите при дейността на лечебните заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ. В момента болните са принудени да чакат за направления за преглед, тъй като наличните такива свършват в първите няколко дни на месеца, след което се възстановяват едва в началото на следващия период. Според Гиньо Ганев това означава, че човек трябва да избира кога да се разболее:

Гиньо Ганев: „Пациентът има право на достъпна, на качествена, на своевременна и на достатъчна медицинска помощ, без да заплаща въз основа на законови правила, които трябва да бъдат точни. Лимитът прави опит да планира разходите, които се правят в полза на пациента, но не може да се планира самото разболяване. То е една изненада и за човека, но се оказва изненада и за институциите".

От своя страна заместник-министърът на здравеопазването Валерий Митрев откликна на проблема и заяви, че първата работна група, която ще сформира новият борд на министерството ще е по проблема с акредитациите на болниците:

Валерий Митрев: „В този аспект излизат два сериозни приоритета - сериозно дисциплиниране на системата в два аспекта. Ако щете го наречете нормативно-административен, но вторият е финансово-методологичен. Бъдете сигурни, че новият борд на министерството ще направи каквото трябва за ваша помощ".

Омбудсманът и заместник-министърът се споразумяха да продължат дискусиите по наболелите здравни теми.