Директорът на горнооряховската болница остава на поста си
Директорът на горнооряховската болница остава на поста си / DarikNews.bg
Директорът на горнооряховската болница остава на поста си
35566
Директорът на горнооряховската болница остава на поста си
Директорът на горнооряховската болница остава на поста си
  • Директорът на горнооряховската болница остава на поста си
  • Директорът на горнооряховската болница остава на поста си

Директорът на болницата в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров остава на поста си, реши общинският съвет в града. Съветниците заседаваха извънредно по повод смъртта на недоносено бебе в АГ-отделението на болницата. Миналата седмица по случая бяха задържани четирима лекари по подозрение в умишлено убийство, а от прокуратурата изнесоха скандални данни от разговорите между медиците, записани със СРС-та.

Назначаването и освобождаването на директорския пост в болницата е в правомощията на Общинския съвет в Горна Оряховица от 30 септември тази година. 28 от общо 33-ма съветници присъстваха на извънредната сесия. 15 души гласуваха „За" освобождаването на д-р Кожухаров от поста директор на болницата, четирима - „Против", а деветима се въздържаха. Общинският съвет се събра, за да реши дали да освободи от поста директора и му даде възможност да се изкаже пред общинските съветници.

Д-р Кожухаров започна своето изказване с думите, че не обича да говори за политика, но е лидер на СДС в Горна Оряховица и не знае защо е бил подслушван. „Не знам защо ние трябва да сме лицето на убийците на деца пред Европа? Седем лекари и седем санитари какъв мотив имат да умъртвят недоносен плод? Мен също ме втрещиха изнесените разговори от СРС-тата", каза д-р Кожухаров. Те обаче според него са извадени от контекста на разговорите. „От екипа, който ръководя, никой не е направил никаква грешка, казвам го най-отговорно", категоричен бе директорът на болницата.

Д-р Кожухаров се извини за езика, на който са проведени разговорите, които бяха определени като „крайно неподходящи, дори цинични". „Така си говорим, ние сме лекари, а това е нашата работа и понякога си позволяваме такъв език", каза лекарят.

Друг лекар, общински съветник от ГЕРБ, пък заяви: „Изправиха ми се косите и ми се подкосиха краката след като чух разговорите от СРС-тата". Според общинските съветници от ГЕРБ професионалният жаргон между лекарите, уловен в подслушването, е надминал всякакви граници.

Великотърновската прокуратура все още не е повдигнала очакваните обвинения срещу четиримата лекари, замесени в скандала.

Други новини от Велико Търново