Депутатите ще гласуват вота на недоверие на 12 февруари
Депутатите ще гласуват вота на недоверие на 12 февруари / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Премиерът Пламен Орешарски отново определи вота на недоверие, внесен от опозицията, на тема "Сигурност", като "самокритика".

В края на дебатите по искането на ГЕРБ министър-председателят коментира, че в системата винаги е имало пропуски, но предишните управляващи са ги задълбочили.

„Пропуските в системата за сигурност датират още от 90-те години, може би няма да сбъркам, ако кажа още от 80-те години, въпросът е, че последните четири години те бяха толкова задълбочени, че се изненадвам как вносителите, които бяха автори на това задълбочаване, днес дебатират, играят с цифри и цитати, за да докажат не знам точно какво", коментира Орешарски.

Той припомни началото на мандата на ГЕРБ, когато са се дискутирали основно икономически теми и няколко седмици се имало дебат дали да се сключи споразумение с МВФ или не. Тогава един от лидерите на ГЕРБ обяви и всички вестници написаха на първа страница - "Не МВФ, а МВР ще се справи с кризата", посочи Орешарски. После с недоумение гледах как четири години се следва тази логика, как МВР се опитваше да се справи с несвойствени функции и се ужасявах от мисълта Министерството на финансите да не започне да се занимава с престъпления и битова престъпност, отбеляза той.

По-рано депутатите от „Коалиция за България", ДПС и „Атака" напуснаха пленарната зала, след като Цветан Цветанов направи заявка за изказване от парламентарната трибуна.

Стоя с две ръце зад вота на недоверие срещу правителството за политиката в сектор "Сигурност". Това заяви бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов по време на дебатите по внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски".

Цветанов се възползва от правото си на лично обяснение, за да отговори на упреците, че не е подписал мотивите за вота. Нямаше как да ги подпиша, защото по това време бях поканен на 50-та юбилейна конференция за сигурността в Мюнхен, на която за първи път в последните пет години отсъстваше представител на българското правителство, обясни Цветанов. Той припомни, че миналата седмица е бил и в САЩ на т.нар. молитвената закуска с президента Обама.

А що се отнася до това дали боли - имаше един заместник-председател на ДПС и на българския парламент, който се заканваше дали боли, когато ти вадят зъбите, припомни Цветан Цветанов, визирайки случая с Христо Бисеров, и така отговори на коментарите на депутати от левицата.

Депутатите ще гласуват третия вот на недоверие в сряда сутринта.