Депутатите не изслушаха Цветанов за експертизата на бебето, той се извини на лекарите
Депутатите не изслушаха Цветанов за експертизата на бебето, той се извини на лекарите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Така и не изслушаха Цветанов в парламента за експертизата на бебето
36498
Така и не изслушаха Цветанов в парламента за експертизата на бебето
  • Така и не изслушаха Цветанов в парламента за експертизата на бебето

Изслушването на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в парламента за случая с бебето в горнооряховската болница не се проведе.

Поради липса на кворум заседанието беше закрито и депутатите не успяха да чуят от министъра за разминаването между прочетените от него СРС-та от разговорите между лекарите и данните от съдебномедицинската експертиза. Поименната проверка, поискана от левицата, показа, че в залата са едва 111 избраници, при нужни 121. Парламентарният председател обяви края на заседанието и насрочи следващо за 12-ти януари 2011 година.

Втори ден опозицията очакваше Цветанов да говори от трибуната, но това така и не се случи, въпреки че прекара близо три часа в залата и въпреки постоянните покани от страна на БСП да го направи. "Изслушването на г-н Цветанов не се случи, не по наша вина", посочи Цецка Цачева.

Мая Манолова от левицата определи като ненормална ситуацията, при която се очаква изслушването на вицепремиера и едновременно с това се дебатира важен законопроект, какъвто е този за специализираните съдилища.

След като Цветанов не откликна, опозицията поиска председателят на парламента да призове вътрешния министър да вземе думата.

В кулоарите на парламента Цветанов проговори и обясни, че всъщност депутатите не са уважили заседанието и искането им да бъде изслушан е "политически популизъм": "Това, с което щях да започна и да завърша изказването си, е моето извинение към лекарите, почувствали се засегнати от моето изказване".

Министър Цветанов отказа да отговори на въпроса дали ще си подаде оставката, ако разследването заключи, че лекарите не са виновни. Той отрече да е оказвал натиск върху съдебните лекари, изготвили експертизата.