Депутатите гласуваха преместването на ГДБОП в ДАНС
Депутатите гласуваха преместването на ГДБОП в ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) излиза от МВР и се влива в ДАНС, реши парламентът като прие окончателно промените в закона за агенцията.

Агентите ще имат право да извършват арести и имат разследващи функции. Председателят на ДАНС вече ще се избира за мандат от пет години от парламента по предложение на премиера, а не както досега - с указ на президента по предложение на министър- председателя. Освен това агентите в ГДБОП ще трябва да минават през полиграф преди да бъдат назначени в ДАНС, каквото е и сегашното изискване за работа в агенцията.

Промените дават възможност на президента чрез премиера да получава становища и анализи от председателя на агенцията по въпросите на външната политика, свързани с националната сигурност.

С приетите промени на практика се възстановяват първоначалните функции на агенцията, които й бяха иззети през 2009 г.

Дебатите по въпроса покачиха напрежението в пленарната зала преди седмица. „За втори път през последните 6 години се създава един ведомствен Франкенщайн, който рано или късно, казвам го с голяма горчивина, ще се изплъзне от контрола на тези, които го създават. На практика се създава второ вътрешно министерство, с полицейски разследващи функции, което не подлежи на задължителния ежеседмичен парламентарен контрол, просто защото не се ръководи от министър”, заяви Веселин Вучков от ГЕРБ.

„Именно избирането на председателя на ДАНС от парламента поставя следващата дейност на ДАНС в рамките на парламентарния контрол”, обърна се от трибуната Младен Червеняков от левицата.

С промените в Закона за ДАНС БСП, ДПС и „Атака” си правят политическа полиция, коментира тогава председателят на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента. „Те си правят политическа полиция по този начин, искат разследванията в ГДБОП да бъдат заметени и потулени впоследствие и най-вече да създадат такава агенция на пряко подчинение на министър-председателя и съответно при това мнозинство на трите партии то фактически няма да бъде контролирано”, изтъкна Борисов.

Депутатите гласуваха преместването на ГДБОП в ДАНС
netinfo