Депутат от ВМРО: ДПС цели да си върне влиянието в Гърмен
Депутат от ВМРО: ДПС цели да си върне влиянието в Гърмен / снимка: Дарик - Благоевград

Скандалът, който избухна в село Рибново, е опит ДПС да върне политическото си влияние в община Гърмен, смята народният представител и заместник-председател на ВМРО в Благоевград Борис Ячев.

 

„Атакува се община, в която хората направиха опит да се отърсят от ДПС”, коментира Ячев. По думите му се реанимира един проблем, чието начало е назад във времето: „Хората в Рибново не носят шалвари от вчера, те не са ги сваляли откакто това село съществува”. Според него чрез държавни институции като прокуратура, полиция и ДАНС се цели сплашването на хора от села като Рибново и връщането им към партията на Ахмед Доган.

 

„Всичко това нямаше да се случи, ако ДПС там не бе загубило последните местни избори, и то катастрофално”, коментира още Борис Ячев. Според него се шуми около Рибново с цел да се отклони вниманието от Сатовча, където според него проблемите с ислямския фундаментализъм и фанатизъм са много по-драстични. Той заяви, че в Сатовча имат влияние секти от типа на Халифат, а фондация „Вяра” се разпространява в още няколко места в Сатовчанско.

 

„Повече от видно е, че в случая с Рибново и с Гърмен прозират първо битови, после икономически интереси. Там става дума за проблем между два големи рода за това кой да е директор на училището. В Рибново, където безработицата е над 70 процента, една заплата на директор на училище, която в момента е около 800 лева, сигурно е най-престижната длъжност, сигурно е наравно с общинския кмет”, отбеляза Ячев.

 

„И аз като народен представител имам сигнали срещу директорката на училището в Сатовча Айша Ушева, само че те трябва да се докажат, не мога като други колеги да хвърля бомба във въздуха и след това да доказвам, че Ушева не е негърка. Ако част от сигналите се потвърдят, сме готови от ВМРО да ги внесем в прокуратурата и в ДАНС”, допълни Ячев.