"Нашата цел за влизане в еврозоната е 1 януари 2025 година", заяви по време на парламентарния блицконтрол министър-председателят Николай Денков. Той участва в първия за годината парламентарен контрол.

Той заяви, че няма никакъв начин да се заобиколят Маастрихтските критерии така, както са приети, защото те са част от договорите в ЕС. "Тези критерии имат процедура, която позволява в определени случаи да се намерят страни, които поради специфични причини, може да бъдат извадени от съответното изчисляване на средната инфлация," посочи Денков.

"Това нещо беше направено по отношение на Хърватия, когато тя прие еврото, допълни той и подчерта, че това не е против правилата, а съгласно правилата. Не може да стане по желание на един премиер или някой финансов министър, а е в съгласие с правилата, както са записани в договорите", отбеляза премиерът. "Ние ще спазим всички правила такива, каквито са в момента, за да влезем в еврозоната", посочи той. 

Денков каза още, че курсът на лева е фиксиран със закон на това Народно събрание и никой, никога и по никакъв повод от застъпването на това правителство не е обсъждал промяна на този курс, точно обратното, навсякъде казваме, че той трябва да бъде запазен, защото е показал, че е подходящ след закачането към дойче марката и след това към еврото.

Относно конституционните съдии Николай Денков каза, че промяната на двама конституционни съдии се налага, защото мандата на тези, които са в момента в Конституционния съд, е изтекъл преди две години. "Така че е крайно време да бъде попълнен съставът на Конституционния съд. Всякакви други внушения за причините да се избират нови конституционни съдии са само опит за внушение и манипулация", каза той.

"Българското правителство не е приело никакво друго задължение по темата за присъединяване в Шенген. Лъжа е, че има промяна в политиката. Дъблинското споразумение е подписано през 2007 г., има и промяна през 2013 г.", заяви премиерътотносно приемането на България в Шенген. 

"Не са обсъждани никакви бройки мигранти, които да приеме България", категоричен е Денков.

Изслушват Денков и Габриел за присъединяването ни в Шенген

"Тече технологично състезание за това как да бъде произвеждана по-евтина електрическа енергия и как да се произвежда по-евтин ток. България трябва да обнови своите мощности, така че да бъде конкурентна на съседите си", коментира друга тема премиерът.

Денков поясни, че вносът на енергия не е, защото България не е конкуретна, а защото цената на тока тук е по-скъп. "Това правителство подписа договорите за изграждането на два нови ядрени реактора и работата започва. Сигурен съм, че 2024 г. България ще бъде отново нетен износител на електроенергия", увери Денков. 

новообоурдавни центрове за лабораторен анализ на кръвни проби за наркотични вещества кръвните резултати ще са готови от 1 до 2 седмици", посочи министър-председателят по време на блицконтрол в Народното събрание.

Представят автоматизирана система за лабораторен анализ на кръвни проби за наркотици

"Забавянето на кръвните резултати на проби за наркотици е един от проблемите, които заварихме, влизайки като редовно правителство", допълни Денков. "От една страна беше въведена преди нас правилна система, която позволява да се използват полеви тестове, за да се види дали има потенциален проблем, които обаче след това трябва да се проверяват с много по-точните кръвни тестове", каза премиерът.

"По отношение на алкохола съществуващата апаратура и процедури позволяваха в рамките на до няколко дни да има ясен резултат. Докато по отношение на наркотичните вещества, се оказа, че липсва апаратура, липсва организация и оттам имаше забавени проби с 6, 9, 12 месеца", припомни Денков.

"Проблемът се изостри и от промяната в Наказателния кодекс, която даваше възможност за отнемане на превозни средства при използване на наркотици и алкохол. Това беше една от задачите, които си поставихме - да намерим бързо решение", заяви той.

По думите му се е оказало, че могат да се се направят три неща – да се подобри организацията в съществуващите центрове - във Военномедицинска академия, където бяха отпуснати допълнителни средства, така че да работят на 24- часови смени, с които да ускорят процеса. "Второто – да отпуснем средства, за да не бъдат губещи лабораториите, които правят тези тестове. Третото е, че бяха направени обществени поръчки, дължим благодарност на МВР, което използва наличния фонд", информира Денков.

Той каза, че е била необходима известна дискусия и организация какви апарати да се закупят и къде да се разположат, защото преди шест месеца се оказа, че са били тръгнали в грешна посока. "След срещи с участието на народни представители създадохме организацията, която вече почна да дава резултати", каза Денков и съобщи, че днес следобед ще открие, заедно с вицепремиера Мария Габриел, един от тези новооборудвани центрове. Вече сме на финалната права", подчерта премиерът.
София Господинова/БТА, БГНЕС