Данка Панчова се връща в България
Данка Панчова се връща в България / снимка: Sofia Photo Agency

Очаква се българката, която прекара девет месеца в плен на сомалийски пирати, да се завърне у нас. Данка Панчова би трябвало да кацне на летище София следобед.

Преди седмица, на 11-и август, шестимата чужденци, сред които и Панчова, от хуманитарната организация "Действие срещу глада", отвлечени в Сомалия през ноември миналата година, бяха освободени от похитителите си в централната част на страната. В Сомалия 37-годишната българка е придружавала хуманитарна пратка с лекарства. Преди девет месеца въоръжени нападнаха летището, което се намира на около 350 км северно от столицата Могадишу, и отвлякоха служителите на организацията.

Данка Панчова е родом от Пазарджишкото село Сарая. Жената, която по професия е микробиолог, е работила от години в размирни райони - била е в Судан, Мианмар, Сомалия, Непал. От години живее и работи във Франция. След освобождаването, майка й Зорка Панчова заяви пред Дарик: "Не искаме да разказваме. За нас тези девет месеца ще са някакъв кошмар, който е отминал и не искаме да си спомняме. Ще гледаме само напред. За нас това ще бъде тема табу. Не искаме да разказва и да преживява всичко наново".