Цветанов и ДПС в лют спор за покушението над Доган
Цветанов и ДПС в лют спор за покушението над Доган / Sofia Photo Agency, архив
Цветанов и ДПС в лют спор за покушението над Доган
60772
Цветанов и ДПС в лют спор за покушението над Доган
  • Цветанов и ДПС в лют спор за покушението над Доган

Цветан Цветанов е „изпълнител на мокрите поръчки" на „представител на подземния свят". До такъв извод достигна депутатът от ДПС Христо Бисеров по време на остър спор в парламента във връзка с нападението срещу Ахмед Доган.

Според вътрешния министър нападението срещу бившия лидер на ДПС може да се определи на този етап като хулиганство и закана за убийство. По думите на Бисеров Цветанов лансира версията, че нападението е просто хулиганска проява, за да не се разследва истинският поръчител.

„Когато едно деяние се разследва като хулиганство, никой не проверява поръчителство", заяви от парламентарната трибуна Христо Бисеров. Според него моментът на нападението срещу Ахмед Доган е избран, за да бъде "убит" докладът на председателя на ДПС, чиято основна констатация е, че един представител на подземния свят е овладял властта в България и под формата на герой спасител налага диктатура. „Ние знаем кой е изпълнителят на мокрите поръчки на диктатора. Той е в тази зала - това е министър Цветанов. Той изигра своята роля за това българските държавни органи да бъдат затруднени в разследването на този опит за убийство", заяви още Бисеров.

В своя защита Цветанов обвини зам.-председателя на ДПС, че се заканва на институциите, които работят по случая и призова да не се политизира един криминален акт, а да се изчака окончателно становище на експертите. Вътрешният министър не пропусна да осъди поведението на делегатите на ДПС, които след инцидента се нахвърлиха с юмруци и ритници върху нападателя Октай Енимехмедов: „Смятам, че подобна демонстрация на сила и начинът, по който беше упражнено това насилие спрямо извършителя на този криминален акт, спрямо почетния лидер на ДПС, но това е много ясен знак към всеки един български мюсюлманин, който тръгне да мисли по-различно".

По време на спора от парламентарната трибуна новоизбраният лидер на ДПС Лютви Местан също призова вътрешния министър да спрат манипулациите около разследването на атентата срещу Доган: „Цяла България видя, че това оръжие от близко разстояние прави огромна дупка в дебела кост. Аз не съм готов да си подложа слепоочието. Вие, предполагам, също. Това е поръчков опит за политическо убийство на опозиционен лидер в навечерието на парламентарни избори".

Въпреки, че през последните дни от МВР няколкократно лансираха тезата, че газов пистолет, като този на Октай Енимехмедов, не може да убие човек, на въпроса на журналисти дали би застанал за проба пред подобно оръжие, Цветанов отговори: „Вие сте много интересни. Ако това ще ви достави някаква удовлетвореност, просто ще ви разочаровам, че няма да го направя".

Във връзка с нападението срещу Ахмед Доган вътрешният министър коментира още, че отговорността за вътрешния ред по време на конференцията е изцяло на организаторите, а според негова информация ДПС не е подписало договор с фирмата, която е охранявала събитието.