Цялостно преработване на учебните програми искат студентските съвети
Цялостно преработване на учебните програми искат студентските съвети / снимка: Sofia Photo Agency
Голяма част от студентите в България учели по учебници от миналия век
27322
Голяма част от студентите в България учели по учебници от миналия век
  • Голяма част от студентите в България учели по учебници от миналия век

Голяма част от студентите в България все още учат по учебници от миналия век, заяви Петър Чаушев, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Той заяви, че те ще настояват в новия Закон за висше образование да бъде заложено цялостно преработване на учебните програми, както и да има повече млади преподаватели.

От НПСС са приготвили редица предложения за промени в системата на висшето образование. Те ще бъдат изпратени до просветния министър, до парламентарната комисия по образование, до председателя на Народното събрание, до Министерски съвет и до всички ректорски ръководства.

Едно от предложенията на НПСС е общежитията в София да преминат към "Студентски столове и общежития" АД, а не както е в момента за тях да се грижат университетите. По думите на Чаушев, 100 общежития имат нужда от спешен ремонт, като през тази година ще бъдат реновирани общо 5. Той уточни, че тяхното управление не е добро и посочи пример, при който ректорите в една част от Студентски град в София не искат да управляват общежитията си.

Сред другите мерки за подобряване на висшето образование, които студентските съвети предлагат, е и възможността за самостоятелен избор на дисциплините. От НПСС искат в новия закон да бъдат заложени поне 30% избирателни дисциплини.

Чаушев заяви още, че според тях успехът на студентите трябва да бъде обвързан със семестриалната такса - когато един студент има отличен успех, да плаща по-малка такса при същата държавна субсидия.

Сред другите мерки са силно застъпване на студентските стажове, рейтингова система, измерваща броя на завършилите студенти, реализирани по специалността им в рамките на една година след дипломирането им, цялостна реформа в университетския спорт.

Чаушев допълни, че от НПСС ще настояват и за създаването на електронна администрация и електронна библиотека в университетите, както и за засилване на ролята на студентските съвети при висшите училища. По думите му това ще стане чрез увеличение на студентското представителство в колективните органи за управление от 15% на 30%.