Цацаров ще иска имунитета на Цветан Цветанов от новия парламент
Цацаров ще иска имунитета на Цветан Цветанов от новия парламент / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Цацаров ще иска имунитета на Цветан Цветанов от новия парламент
63981
Цацаров ще иска имунитета на Цветан Цветанов от новия парламент
  • Цацаров ще иска имунитета на Цветан Цветанов от новия парламент

Прокуратурата ще поиска имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов веднага щом той положи клетва като народен представител. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Преди изборите прокуратурата прецени, че са налице достатъчно данни за това, че Цветанов е участвал в незаконни подслушвания, но нямаше как да му бъдат повдигнати обвинения поради неговия имунитет на кандидат-депутат, от който самият Цветанов не пожела да се откаже.

В началото на май стана известно, че прокуратурата готви привличането на Цветан Цветанов като обвиняем. Налице са достатъчно доказателства, които сочат, че бившият вътрешен министър е участвал в незаконното подслушване на политици, журналисти и други общественици. Още тогава от прокуратурата казаха, че ще чакат края на изборите, за да предприемат действия спрямо Цветанов и в случай, че той влезе като депутат - да поискат от Народното събрание добре мотивирано искане за сваляне на имунитета му.

Според специалисти по право прокуратурата има възможност да предяви обвинения на бившия министър в промеждутъка от избирането му за депутат и полагането му на клетва като такъв, защото тогава той няма имунитет. Цацаров обаче каза, че няма намерение да стига дотам.

„Не искайте от прокуратурата да използва празнини от ден-два или три, за да повдигне някому обвинение. Ако прокуратурата трябва да направи нещо, тя трябва да го направи открито пред всички и с доказателства. Противното е нечестна игра”, заяви главният прокурор.

Вината за незаконното подслушване, осъществявано от МВР, първоначално носеха бившите шефове на отговорната за това дирекция СДОТО. По-късно обаче прокуратурата сметна, че и Цветанов е имал общо с липсата си на контрол върху СРС-тата. Главният прокурор коментира и твърденията на победителите от изборите ГЕРБ, според които държавното обвинение е участвало в дестабилизация на държавата с акцията си в печатницата в Костинброд, откъдето бяха иззети бюлетини.

„Ако на някой му харесва прокуратурата да е пасивен наблюдател на нарушения и престъпления, може би е объркал времето, оценките, човека и всичко друго”, заяви обвинител номер 1.

Цацаров каза, че прокуратурата не е имала намерение да обявява акцията си в Костинброд до края на изборите, но медийният натиск е принудил обвинението да представи информация за това още в събота по време на деня за размисъл.

Цацаров ще иска имунитета на Цветан Цветанов от новия парламент
netinfo

В началото на май стана известно, че прокуратурата готви привличането на Цветан Цветанов като обвиняем. Налице са достатъчно доказателства, които сочат, че бившият вътрешен министър е участвал в незаконното подслушване на политици, журналисти и други общественици.

Още в самото начало на скандала с подслушванията Цветанов се кълнеше, че няма нищо общо с незаконните СРС-та. След като прекара един ден на разпити в следствието и спецпрокуратурата, бившият вътрешен министър каза, че няма да се оттегли от политиката и поста си на председател на предизборния щаб на ГЕРБ каквото и да става.

Въпросът за мандата на народните представители е засегнат в най-малко две решения на Конституционния съд. В решения номер 8 и номер 20 от 1992 г. се казва, че мандатът на депутатите съвпада с времето на действие на Народното събрание, през което време те се ползват и с всички конституционни права и задължения. Подобен имунитет има и по силата на Изборния кодекс от началото на предизборната кампания до обявяването на решението на ЦИК за изборните резултати.

Скандалът с подслушванията започна след внасянето на анонимен сигнал в прокуратурата за незаконно подслушване от страна на полицията на политици, магистрати, журналисти и други известни хора. Начело на проверката тогава застана вече отстраненият градски прокурор на София Николай Кокинов. Преди две седмици държавното обвинение оповести резултатите, според които в МВР действително се е осъществявало безконтролно и незаконно подслушване. Виновници за това се оказаха бившите шефове на СДОТО.

Ако вината на Цветанов бъде доказана пред съда, бившият шеф на силовото ведомство е застрашен от 8 години затвор, толкова, колкото могат да получат и останалите обвиняеми в разследването.

В разгара на скандала до медиите бяха разпратени записи, за които се твърди, че съдържат разговор между градския прокурор на София Николай Кокинов, бившия премиер Бойко Борисов и земеделския министър в кабинета му и настоящ обвиняем за подкуп, злоупотреба със служебно положение и принуда Мирослав Найденов.

ВСС освободи Николай Кокинов от длъжността градски прокурор. Кокинов подаде оставка и като магистрат, но засега ВСС няма как да се произнесе по въпроса, тъй като срещу прокурора се води дисциплинарно производство за нарушаване на принципа за случайно разпределение на дела.В деня след парламентарните избори стана ясно, че етичната комисия на ВСС ще образува второ дисциплинарно производство срещу Кокинов във връзка с изнесените в края на април аудиозаписи на разговор между него, бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов в Банкя.

Всичко за скандала с подслушванията може да прочетете ТУК