Бюджетът на Здравната каса ще бъде актуализиран с 27 млн. лв.
Бюджетът на Здравната каса ще бъде актуализиран с 27 млн. лв. / снимка: sxc.hu
Бюджетът на Здравната каса ще бъде актуализиран с 27 млн. лв.
68420
Бюджетът на Здравната каса ще бъде актуализиран с 27 млн. лв.
  • Бюджетът на Здравната каса ще бъде актуализиран с 27 млн. лв.

Средствата, с които ще бъде изплатена в пълен размер дейността на болниците за месец септември, ще се осигурят чрез актуализация на бюджета на Здравната каса. Това обяви председателят на надзорния съвет на Здравната каса и заместник финансов министър Людмила Петкова след днешното заседание на съвета.

По думите на заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков след решение на парламента 27 милиона лева ще бъдат прехвърлени от държавния бюджет и с тях ще бъде платено на лечебните заведения.

Според Иван Димитров, който представлява пациентите в надзорния съвет обаче, на днешното заседание не е гласувана никаква актуализация и никой не е уверил, че тези 27 милиона ще бъдат осигурени.

Единственото, което всички участници в заседанието на надзорния съвет категорично потвърдиха, е, че за да бъде платена дейността на болниците за септември, са нужни 27 милиона лева.

„Парите за септември ще се получат след актуализация на бюджета за 2013 година. 100% - тези 27 милиона, но трябва да има актуализация", коментира заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

Според заместник здравния министър д-р Бойко Пенков, за да има актуализация, е нужно да се гласува увеличаване на разходната част на бюджета на касата за тази година: „Трябва да стане с решение на парламента при гледането на Закона за бюджета за 2014 година и се увеличава разходната част на сегашния бюджет на касата, за да може да се направи трансфер на тези средства и те да бъдат преведени на болниците".

Пред Дарик Иван Димитров, представител на пациентите в надзора, отрече по време на заседанието да е дискутирана актуализация на бюджета на касата: „Днес такова нещо, за актуализация, с конкретна сума, с конкретни ангажименти, с конкретни подписи не съм видял. Освен аз да съм слепият и другите да са били там. Никой не е казал - ще ви намерим 27 милиона и ще ви ги дадем за актуализация за бюджета засега. Бил съм там, такова нещо не съм чул. Единственото, което сме гласували, е евентуално тези 29 милиона да бъдат взети за покриване дейността на болниците от ваксините, евентуално".

Междувременно лекарите обявиха, че ще поискат от следващата година да се увеличат цените на някои клинични пътеки, като тези за педиатрия, раждане, хирургия и пулмология.