Българките все по-често имат проблеми с алкохола
Българките все по-често имат проблеми с алкохола / снимка: www.sxc.hu
Българките все по-често имат проблеми с алкохола
51766
Българките все по-често имат проблеми с алкохола
  • Българките все по-често имат проблеми с алкохола

Все повече жени, които имат проблеми с алкохола, постъпват за лечение в Психиатричната болница за лечение на алкохолизъм в Суходол, заяви за Дарик директорът на медицинското заведение д-р Соня Тотева. Тя уточни, че възрастовата граница пада и все повече момичета, които още не са навършили 16 години, започват да пият системно.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, 15 от всеки 100 българки злоупотребяват редовно с алкохол.

Д-р Соня Тотева поясни, че при жените алкохолизмът идва като резултат от друг проблем - най-често огромен стрес или депресия: "Засилва се алкохолната употреба сред жените, като възрастовата граница пада, започват да пият ученици - 12-13 годишни. Прагът е 60-70-годишни жени. Трябва да се лекува първо психичното разстройство".

Психотерапевтът Лина Лалчева също каза, че жените все повече посягат към чашката. Като причина за стреса тя посочи невъзможността на жената да се справи със завишените очаквания спрямо нея от страна на обществото: "Цялото това напрежение тя го компенсира с отпускане, често с алкохол в края на деня".