Българите незаинтересовани от здравноосигурителния си статус
Българите незаинтересовани от здравноосигурителния си статус / netinfo
Една пета от българите са напълно неинформирани за възможностите, които предоставя Здравноосигурителната каса, а всеки десети българин не проявява интерес към здравоосигурителния си статус – това сочат данните на изследване на Агенция “АФИС” Юрий Асланов, направено по поръчка на Касата.

Изследването обхваща първите 6 месеца от годината, като всеки месец са интервюирани 1000 души, общо зададените въпроси са били 120, някои от които подвеждащи. Изследването показва, че 11,3% не се интересуват от това дали са здравоосигурени. 49,8% от анкетираните са осигурени и знаят това докато 19,2% дори не знаят, че са осигурени. 11,6% от запитаните пък са здравноосигурени, но смятат, че не са. Други 8,1% са частично осигурени.

Една пета от българите са напълно неинформирани за услугите, които Касата поема като финансиране, а над една втора имат частична информация. Заради тази погрешна представа и масово се плащат на ръка услуги, които иначе Касата заплаща, каза Асланов.

Най-меродавният източник на информация са личните лекари – за 32% от хората, следват медиите, другите лечебни заведения, брошурите и листовките и едва един на всеки десет граждани има информация чрез институциите, включително и самата Каса.

Два – три пъти по-лоши са показателите на здравния статус на българите в сравнение с този на европейските държави, живеем четири – пет пъти по-нездравословно от тях, сочат другите данни в изследването. Здравноосигурителната каса, поръчала изследването, ще направи своите изводи и ще се наложи промяна в сегашната и дейност по отношение на информираността на гражданите, каза заместник-директорът на институцията Глинка Комитов.