България няма да участва в мисия за подготовка на либийски военнослужещи
България няма да участва в мисия за подготовка на либийски военнослужещи / снимка: БГНЕС, архив
България няма да участва в мисия за подготовка на либийски военнослужещи
69276
България няма да участва в мисия за подготовка на либийски военнослужещи
  • България няма да участва в мисия за подготовка на либийски военнослужещи

България настоява да има отделно споразумение между България и Либия и то да бъде държавно. Това съобщи в Ямбол министърът на отбраната Ангел Найденов във връзка с подготовката на военнослужещи от либийската армия на полигон „Ново село”.

Министърът заяви, че разговорите са в напреднала фаза и се очаква до края на януари дискусиите да продължат на експертно ниво и да се изчистят всички неизяснени въпроси. Това са въпроси, свързани с правния статут, юрисдикцията, съдържанието на споразумението между двете страни и подбора и контрола на достъпа на либийски граждани на територията на България, поясни той.

„Ние не търсим на всяка цена участие в мисията за подготовка на либийски военнослужещи на територията на страната. Ако не получим задоволителни отговори на всички въпроси, ако не сме удовлетворени от гаранциите за сигурността и минимизиране на рисковете при тази мисия, няма да има такава”, категоричен е министър Найденов.

На държавното споразумение се държи заради два основни фактора. Първият е числеността на либийските военни, като се очаква в страната ни да бъдат подготвени между 5000 и 8000 души и продължителността на мисията, която е от 5 до 8 години.

Новини от Сливен