„България Ер” опитала да накара руснаците да платят повторно билетите си?
„България Ер” опитала да накара руснаците да платят повторно билетите си? / снимка: Reuters

Чрез забавянето на руските пътници в Бургас авиокомпания „България Ер” опитала да ги накара втори път да платят за вече платените билети. Това заяви пред РИА „Новости” говорителят на руския съюз на туроператорите Ирина Тюрина, цитирана от БГНЕС.

„Авиокомпанията е избрала удобен момент за скандала: летният сезон приключва и парите са събрани. Това е издевателство над пътниците, които бяха вкарани в конфликта между два стопански обекта. Руските авиационни власти трябва да протестират срещу българските си колеги”, изтъкна Тюрина. Тя смята, че ситуацията може да се повтори, тъй като полетите от Москва и Санкт Петербург в рамките на лятната програма на „Алма тур” се извършват два пъти седмично от „България Ер” – всеки вторник и петък до 23 септември.

Четири полета, с които около 650 руски туристи трябваше да се завърнат от България в Санкт Петербург и Москва, бяха отменени вчера за неопределено време. Туристите бяха настанени в хотели за сметка на туроператора. Забавянето на поне два от полетите е свързано с финансови разногласия между авиокомпания „България Ер” и приемащия туроператор „Алма Тур”.

Очаква се днес да бъде изпълнен единият от анулираните полети на „България Ер” от Бургас за Русия. Самолетът ще излети, когато се запълни максимално капацитетът му, съобщи пред Дарик Борислав Комитов от представителството на националния превозвач в Бургас. Очаква се още около 50 души да се качат на борда, освен обявените до момента около 120 туристи. Капацитетът на машината е 186 души.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов екипи от три министерства работят за разрешаването на проблема с блокираните на бургаското летище туристи. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Екипите са от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерство на външните работи. Вчера авиопревозвачът „България еър” анулира всички полети, поръчани от туроператора „Алма тур”. Причината е неизплатени задължения към компанията.

Във връзка с изтичане на визите на някои от чуждите граждани, екип от Министерство на външните работи също работи по случая. Министър-председателят Бойко Борисов е категоричен, че ако не се постигне споразумение, лицензите на всички участници в скандала трябва да се отнемат.