България е сред държавите с най-висока корупция в Европа
България е сред държавите с най-висока корупция в Европа / netinfo

България е сред държавите в Eвропейския съюз с най-високо ниво на корупцията, заедно с Румъния и Полша. Това се казва в изследване, проведено от Трансперанси интернешанъл и Асоциация „Прозрачност без граници”. От 163 държави в света страната ни е на 57 място след страни като Коста Рика и Намибия.

Изследването сочи още, че през последните четири години страната ни не е провела ефективна борба с корупцията. Индексът на корупцията в България през последните години е един и същ, като най-ефективни мерки в тази област страната ни е взела през 2002 година.

В рамките на ЕС по–лоши показатели от България имат само Румъния и Полша, а близо до нас са държави като Гърция и Италия.

Според представителите на „Прозрачност без граници” изводите, които се налагат от подобни изследвания са, че в България корупцията е един от основните проблеми на обществото. Традиционно най-ниско ниво на корупция има в държави като Финландия, Исландия, Швеция и Дания, а на последните места в класацията сред 163 държави са страни като Ирак и Хаити.