Българи казаха „не” на религиозната омраза
Българи казаха „не” на религиозната омраза / Sofia Photo Agency
Българите казаха „не" на религиозната омраза
41798
Българите казаха „не" на религиозната омраза
  • Българите казаха „не" на религиозната омраза

Българите казаха „не" на религиозната омраза, като поставиха цветя пред джамията „Баня Башъ", където в петък симпатизанти на „Атака" нападнаха молещи се мюсюлмани. Това каза в предаването „Дарик кафе" Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Според нея свободните хора у нас не желаят повече пропаганда, а искат да вземат решенията си сами.

В студиото на Дарик театралният режисьор Йордан Славейков определи инцидента пред „Баня Башъ" като безпричинна агресия. „Всяка монета винаги има две страни. Видяхме едно лице на омраза, на гняв, на безпричинна агресия. Нека видим другото лице на хора, които се дистанцират от това поведение. Тогава, може би, ще се направи мощен обществен дебат, защото такъв е необходим", добави Славейков.

Антоанета Цонева добави, че според нея българите вече са показали другото лице на случилото се, като още в петък граждани създадоха във Facebook група „Цвете за свободна България", която призовава хората да поставят цвете пред софийската джамия в знак на солидарност с мюсюлманите и подкрепа за спазването на човешките права.

„Аз видях другото лице - това бяха цветята, които хората поставяха пред джамията.
Мисля, че това е нормалната цивилизована реакция на гражданското общество. Има българи, които искат да покажат, че не може да бъде манипулирана тяхната свободна воля, изборът им от някакви фашизоидни, примитивни хора. Свободните българи не желаят повече някой да им разиграва сценарий, да ги лишава от избор", категорична бе Цонева.

Като мотив за действията на Волен Сидеров пред „Баня Башъ" Йордан Славейков посочи предстоящите избори и усещането за страх, че „Атака" губи привърженици.

Българи казаха не на религиозната омраза
netinfo