Десетки заболели от болестта на „мръсните ръце” са регистрирани в бургаския квартал „Каблешково”. Според местните жители проблемът е в старата канализация, а според здравните власти заразата тръгнала от местното читалище.

22 са регистрираните случаи на вирусен хепатит, тип А на пациенти от района на град Каблешково. В момента в Инфекциозното отделение на лечение са 4 деца от градчето. Предстои съвсем скоро те да бъдат изписани. „Аз съм в паника в момента и не само аз, а цялото ми семейство”, каза Незабравка Куцарова - жител на Каблешково пред NOVA.

Според живеещите в Каблешково случаите на болни от Хепатит започнали още през пролетта.

21 случая на хепатит в Каблешково, РЗИ взе проби от водата


Хората обясняват, че са писали жалби до всички институции, с настояване на бъде подменена остарялата канализация, но в община Поморие получили отговор от ВиК-Бургас,че цялостен ремонт не е включен в инвестиционните намерения на дружеството.

„От началото на месец март започнаха, до момента регистрираните случаи са 22. Установихме, че пътят на предаването не е воден, не е свързан с водата, не е свързан с консумацията на заразена вода, а както казах става въпрос за контактно-битов път”, коментира д-р Величка Григорова от РЗИ-Бургас.

От РЗИ са дезинфекцирали читалището и детската градина, които се посещават от деца. „Не мисля, че е достатъчно. Не може само на три места да се напръска, а на другите да остане така. Може би заразата е на следващите 3 места”, каза Василка Янева - жител на Каблешково.

19-ти май е Световен ден за борба с хепатита

РЗИ е взело проби за анализ на водата от обществените чешми, на които до ранния следобед в сряда имаше надписи, че водата не е годна за пиене.

„Тези изследвания на вода, за които твърдят, че са  направени никъде не са изкарани, показани, дали са верни, дали не са подправени, защото проблемът е проблем”, коментира Незабравка Куцарова.

Кметът на Община Поморие е разпоредил да бъдат закупени 500 ваксини, с които да бъдат предпазени живеещите около огнищата на зараза. Раздадени са листовки с информация за заболяването.
nova.bg