БСП и ДПС обвиниха служебния премиер в мащабни политически чистки
БСП и ДПС обвиниха служебния премиер в мащабни политически чистки / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
БСП и ДПС обвиниха служебния премиер в мащабни политически чистки
76066
БСП и ДПС обвиниха служебния премиер в мащабни политически чистки
  • БСП и ДПС обвиниха служебния премиер в мащабни политически чистки

БСП и ДПС обвиниха служебния премиер Георги Близнашки в мащабни политически чистки в държавната администрация.

По думите на Мая Манолова (БСП) над 400 души са били уволнени на различни нива през последните три месеца. В отговор Георги Близнашки посочи, че служебното правителство с нищо не е прехвърлило своите правомощия. Размяната на реплики достигна до там, че Лютви Местан нарече Близнашки най-слабият служебен премиер и най-слабия премиер в историята на България.

„Още от първите дни на вашето служебно управление обещанията бяха забравени и се развъртя истинска служебна метла. Въпросът, уважаеми господи Близнашки, е Кой! Кой стои зад тези уволнения? Кой предложи новите назначения? Основно кадри на ГЕРБ", попита Мая Манолова.

Георги Близнашки от своя страна отговори:

„Защо ли никак не съм изненадан от въпроса, който повдигате. Защото това беше вашият предизборен рефрен. Цялата предизборна кампания се крепеше върху твърдението за страшните чистки, предприемани от служебното правителство", коментира Близнашки и допълни:

"Всичко на всичко, господин Местан, ще ви отговоря конкретно, ще дам обяснения. Защо се вълнувате толкова?! Всичко на всичко бяха уволнени 218 души. Без изключения, на мястото на освободените от длъжност по преценка на преките ръководители, са назначени доказани професионалисти с предишен опит в същите административни структури. И всичко това се наложи, защото в продължение на цяла година се извършваше една мащабна чистка от правителството на Пламен Орешарски в държавната администрация", каза Близнашки.

Междувременно Лютви Местан заяви, че не е работа на служебния кабинет да провежда мащабна политическа чистка и политическа репресия.

„Защото отговорността за действията на служебния премиер е единствено на държавния глава. С тези действия вие дискредитирахте и президента Росен Плевнелиев. Вие просто бяхте една маша. Зад претенцията ви на конституционалист струи и извира фигурата на най-слабия служебен премиер и най-слабият премиер в историята на България", каза Местан.