Божидар Димитров не е обиден на Борисов
Божидар Димитров не е обиден на Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Божидар Димитров не е обиден на Борисов
36366
Божидар Димитров не е обиден на Борисов
  • Божидар Димитров не е обиден на Борисов

Божидар Димитров не е обиден на премиера Бойко Борисов, който преди дни поиска оставката му. „Това е политика” - така лаконично Димитров коментира оставката си.

След „осветяването” на няколко десетки български посланици, които са работили за бившата Държавна сигурност, Борисов поиска тяхното отзоваване и обяви, че е готов да се раздели и с министър Димитров. Сътрудничеството на сегашния министър без портфейл започва в началото на 70-те години на миналия век, като последователно Божидар Димитров се „подвизава" в Държавна сигурност под псевдонимите „Кардам”, „Тервел” и „Телериг”.

Димитров заяви още, че продължава да вярва в каузата на ГЕРБ. „Връщам се в Националния исторически музей, където ще работя за поддръжката на хранилището на националната памет”, каза той.

Божидар Димитров потвърди още, че е предложил на премиера поста да бъде зает от Росен Иванов – сега председател на Държавната агенция за българите в чужбина. „Защото е много добър, защото е добър професионалист, защото бяхме заедно през тази близо година и половина, основния автор на закона за българското гражданство. Премиерът ще проучи въпроса и тогава ще реши”, обясни той.

Още в събота в предаването „Годината” на Дарик премиерът Борисов анонсира, че в понеделник ще поиска оставката на министъра без портфейл. Часове по-късно същия ден Божидар Димитров коментира пред журналисти, че е готов да се оттегли и оставката му вече е написана. В неделя пред Нова телевизия Димитров потвърди, че министър-председателят вече е парафирал освобождаването му.

Самият Борисов пък коментира в ефира на Би Ти Ви, че много съжалява за това, но го прави, за да се покаже, че няма двойни стандарти. Обвиненията за това към Борисов дойдоха, след като ГЕРБ пожела да бъдат отзовани всички посланици, обявени за агенти на ДС.