Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
"Ще направим което сме обещали", заяви премиерът Бойко Борисов пред медии във връзка с увеличението на учителските заплати. Това съобщиха от правителствената пресслужба. По-рано финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 15 на сто от септември, а властта застава зад ангажимента си за двойно увеличение на възнагражденията им до края на мандата.

Учителите с по-високи заплати от септември

Попитан за предстоящата среща на върха на НАТО премиерът отбеляза, че до 2021 г. има време и военните трябва да кажат къде е най-важно да се фокусират средства. Борисов изрази увереност, че и тази година ще бъдат събрани повече пари в бюджета.

„Да видим дали е най-правилно веднага да се вземат самолети, или да се погледнат сухопътните войски, корабите“, добави Борисов, като подчерта, че е важно да се направи най-добрият разчет. Министър-председателят обърна внимание, че са необходими средства и за другите сектори в страната.

По темата за АЕЦ "Белене" Борисов изтъкна, че според него проектът трябва да бъде направен частен, ако е жизнен, да дойдат инвеститори без държавни гаранции и без задължително изкупуване на тока. „Работим активно по тази тема“, каза още премиерът.

Помолен да коментира терористичния акт в Манчестър, Борисов отново изрази съболезнованията си.

Всичко за атентата в Манчестър вижте тук
 

Премиерът Бойко Борисов
БГНЕС

„Трябва да бъдем бдителни и да водим тази политика- за добросъседство, за мирно решаване на кризите. Няма лош мир. Трябва да бъдем пестеливи в думите и много активни в дипломацията и делата си“, каза още премиерът.