Борисов уволни говорителя на МВР-Варна заради обидна реплика
Борисов уволни говорителя на МВР-Варна заради обидна реплика / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на ръководството на МВР да освободи от длъжност говорителя на Областната дирекция на МВР-Варна Калинка Пенчева.

Разпореждането на премиера е във връзка с недопустими квалификации от страна на Пенчева като служител на МВР към български гражданин и заради уронване престижа на ведомството, се посочва в мотивите, изпратени до медиите от пресцентъра на Министерския съвет.

Скандалът избуха след като Пенчева си позволи да нарече гражданин, заснел спящи полицаи в патрулка, „селски глупак”. Младежът получи обидната квалификация от Пенчева заради снимка на спящи полицаи, разпространена във Facebook. Благодарение на репликата ми той получи медийно внимание, коментира пресаташето на полицията. Шефът на Областната дирекция на полицията в морския град комисар Тодор Иванов определи изказването на Калинка Пенчева като „много грубо”.

Пред Дарик Боян Максимов коментира, че обмисля да съди Пенчева за обидната реплика. „Ще се консултирам с адвокат и ще реша какви действия да предприема. Не знам защо тя си мисли, че може да си позволява някои неща, които на мен лично не ми се нравят”, обясни младежът.

В отговор Пенчева заяви, че е негово право да заведе дело. „Всеки е свободен да заведе дело срещу когото си иска. Като стигнем до съда, ще обясня какво имам предвид, защо съм го казала и дали изобщо съм го казала”, поясни тя.

Калинка Пенчева обясни още, че не познава лично Боян Максимов, тъй като нямала „познати, свързани с другата част на света”.