Борисов: Рано или късно ще има обвинени заради „Белене”
Борисов: Рано или късно ще има обвинени заради „Белене” / Sofia Photo Agency, архив

Рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение за АЕЦ "Белене". Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването "Панорама" по БНТ по повод отказа от строителството на АЕЦ "Белене". Причината е, че най-важното за Европа и за демокрацията е да има публични, ясни, прозрачни конкурси, изтъкна Борисов.

"Със започването на този конкурс са направени най-големите трикове и нарушения. И те са именно: вече изградена почти до покрив централа, с вече платено оборудване, се взима решение да бъде продължено строителството. Когато е продължено, то тогава естествено няма конкурси нито за технология, нито за изпълнители, за нищо. В един момент решават, че тази технология е остаряла. И вместо да направят нов конкурс, да дойдат всички - руснаци, американци, французи, корейци, китайци, всички, които се занимават с тази дейност, те решават да вземат огромен кредит, който ние трябва да връщаме - половин милиард, а всички данъкоплатци до момента сме дали 120 млн. по този кредит, да разрушат това, което са направили, и да започнат нещо ново без конкурс", уточни Бойко Борисов.
Според премиера това е основната причина, като се каже "Белене" за евроатлантическите ни партньори - този проект да е компрометиран, защото е направен на базата на измама.

В заключение премиерът изтъкна, че в нито един план не се съобразява нито с едните, нито с другите играчи на международната сцена и поясни: "С Русия имаме прагматични отношения. "Южен поток" ни е важен - правим го. Бургас - Александруполис - опасен за околната среда, приключихме го. АЕЦ "Белене" в този вариант - недиферсифициран обект, няма да стане. Ще си правим 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" - много стара и много добра идея.

С американците, когато българското общество скочи уплашено от добива на шистов газ - ние казахме: Добре, слагаме мораториум. Аз съм убеден, че този дебат за шистов газ можем отново да го сложим при наличен мораториум. За АКТА - кой беше водещ в Европа, кой го спря? Ние го спряхме!", каза още министър-председателят.