Борисов: Подменил съм министрите, които трябва
Борисов: Подменил съм министрите, които трябва / Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов заяви категорично в предаването "Екип 5" на БНТ, че е подменил министрите, които трябва.

Министър-председателят каза, че няма намерение да сменя нито Вежди Рашидов, нито Цветан Цветанов, който се справял отлично с работата си. "Не трябва да си ходи господин Цветанов, защото с идването му спряха отвличания, магистрални грабежи. Човекът се справя прекрасно с работата си. Има пълна подкрепа от Брюксел и Вашингтон, а аз да го махам. Защо? Защото на 46 години е купил един апартамент, а всичко друго е наследство", добави Бойко Борисов.

Според него исканията за смяна на министри идват от политически сили, които трябва нещо да правят, за да ги чуят. "Нелепо е в момента да се правят смени и това ще стане ясно, ако прегледаме работата на министрите", обобщи премиерът.

„Нищо, което да заслужава извинение не сме направили, по време на нашето управление, каза още Борисов. Той поясни, че здравният министър Ана-Мария Борисова е била отличен професионалист, а Румяна Желева е станала жертва на политическа атака. "С техния избор не мисля, че съм навредил на някога, за да се извинявам", заяви премиерът.

"Всеки министър знае, че ще си отиде при първо забавяне на ритъма на работа", уточни все пак Борисов.

„За да не се създава усещането, че България губи битката с престъпността, единственото спасението е специализираният съд. Надявам се в понеделник да се приемат текстовете, които, да доведат до създаването му", каза министър-председателят.

"Не може всички прокурори, следователи и полицаи 20 години да не са събрали един път годни доказателства. Не може на три инстанции да се потвърждават присъди и в апелация да пада", аргументира се премиерът. Въпреки проблемите той смята, че държавата се бори успешно с организираната престъпност.

По повод обвиненията, че правителството бави реформите, премиерът се защити с твърдението, че пенсионната и здравната реформа са в ход.

Бойко Борисов, заяви още, че по икономически данни леко тръгват нещата и има индикации, че излизаме от кризата. Бъдещето на България е в изграждането на инфраструктура, смята премиерът.

"Няма да се кандидатирам за президент, като му дойде времето ще обявя нашия кандидат. На изборите ще се явим сами, както го правим и досега", категоричен бе Бойко Борисов в отговор на въпрос. Той припомни, че българското правителство е единствено правителство на малцинството в Европа, което управлява без да има подписан нито един коалиционен договор.