Колкото и да ни атакуват нашите приятели, единственото стабилно и дългосрочно правителство е между двете големи партии или двете големи коалиции, това каза на среща с депутати от ГЕРБ в централата на партията лидерът на политическата сила Бойко Борисов, преди утрешното първо заседание на 49-то Народно събрание (НС).

"Трябва да проявим разум, съгласие и търпимост. По същество ние имаме еднакви виждания в 99 процента от програмите си. А войната между нашите партии беше толкова ожесточена...", посочи той. 

Според него самоконтролът в такова правителство между партиите е най-голям гарант за противодействие на корупцията.

"Има и други варианти, но там има разделителни линии по отношение на Украйна, къде се намираме в Европа, там е и темата за Северна Македония. "Има такъв народ" казват, че в парламента ще играят ролята на държавен и партиен контрол, "Възраждане" си пазят електората, ДПС са готови да управляват винаги, и оставаме ние и "Продължаваме промяната", каза Борисов.

По думите му всички заклинания, че не може да се направи едно или друго правителство, допълнително влошават кризата, изправят страната пред непоправими последствия. "Ако няма редовно правителство, не може да има и бюджет", подчерта Борисов.

Той бе категоричен, че без ГЕРБ правителство не може да има. "Готови сме, диалогични сме, единственото, което искаме, е към нас да се отнасят с уважение, заради огромната армия от гласоподаватели, която стои зад нас", категоричен бе лидерът на ГЕРБ. 

Той отбеляза, че времето за първото заседание на новото НС е неподходящо, защото е Страстната седмица и помоли депутатите си утре да не се поддават на провокации.

"Утре Вежди Рашидов ще удари звънеца, ще започнат консултациите, имаме вариант "А" и вариант "Б", обясни на депутатите си Борисов. Той ги призова към смирение.

За председател на парламента ГЕРБ-СДС ще номинират Росен Желязков, който беше и първата им номинация в 48-я парламент. За негов заместник ще издигнат Росица Кирова. Председател на ПГ на ГЕРБ-СДС ще е отново Десислава Атанасова, а нейни заместници ще са лидерът на СДС Румен Христов, Деница Сачева и Теменужка Петкова.