Лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов / БГНЕС
Лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ и Обединените патриоти, и правителството, с подкрепата и на "Воля", целят да направят така управлението, че да дава веднага резултати. Това заяви Борисов след като президентът Румен Радев му връчи мандат за съставяне на правителство.

Според конституцията кандидатът за премиер има 7-дневен срок, в който да предложи структура и състав на кабинет.

Радев връчи мандат за съставяне на кабинет на Борисов

Бойко Борисов каза, че в най-кратък срок, станат ли готови, ще информират президента за следващите процеси. В следващите дни ще се занимаваме с това - най-подходящите, най-подготвените и в същото време и във възможност да работят в синхрон хора, защото българските граждани в тази тежка вътрешна и международна обстановка очакват от първия ден да започнат да се случват нещата, каза кандидатът на премиер.

ГЕРБ и Патриотите подписаха коалиционното споразумение

Борисов коментира, че с коалиционното споразумение с Обединените патриоти, което беше подписано по-рано днес, са се опитали да изчистят всички възможни детайли, които да гарантират стабилно управление. Той допълни, че имат няколко дена да го изпълнят и със съдържание от кадри - експерти, политици, да има баланс в него. Борисов подчерта необходимостта от екипност в бъдещото правителство. Най-вече, което искам, и днес или утре ще отворим темата - не като министерства, а като екипи да могат да сработят добре хората, които ще вземат министерски, заместник-министерски постове и вицепремиери, посочи Борисов. И трябва толкова енергични хора да се намерят, имам ги в главата си, имам ги и Патриотите, но когато се прави нещо съвместно, следваме европейския принцип "докато всичко не се договори, нищо не е договорено", коментира още той в отговор на въпрос. По думите му имена той може да напише днес, както сигурно и Обединените патриоти, на един лист и да ги представят, но това не е сериозно. Борисов посочи, че вече има достатъчно опит и знае, че ако хората в кабинета не се подредят така, че да работят в екип, се получават "отделни министерства".

Каква ще е структурата на кабинета "Борисов 3" според коалиционното споразумение
 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и зам.-председателят на партията Цветан Цветанов
БГНЕС

Бойко Борисов обясни, че ако може да се определят като клъстери отделните теми, много е важно вътрешен министър, социален, здравен, финансов да работят заедно, за да може например това, което двете партии са записали в програмите си - да учат децата, да се премахне неграмотността, да стане така, че парите да не следват само ученика, а и качеството на образованието да е добро и съответно там, където е необходимо към родители, които не осигуряват възможността на децата си да учат да се оказва необходимата принуда, е необходимо тези няколко министерствата да работят заедно. За необходимостта от екипност Борисов даде пример и с въпроса с премахването на фалшиви инвалидни пенсии, защото по думите му има много хора, чийто живот така се е стекъл, че имат нужда от подкрепа, но там, където има злоупотреби и буквално корупция, трябва да бъде премахнато. Същото е и в сферата на финансите, икономика, инвестиции, административна тежест, посочи Борисов и изтъкна необходимостта от облекчаване на хората и бизнеса в издаването на документи и премахване на бюрокрацията.
 
Политически съвет ще взема решенията в коалицията между ГЕРБ и Патриотите

Сред примерите за важността на екипността той даде и работата между вътрешното и правосъдното министерство за продължаване на реформите в съдебната система и промени на законите.
БТА, Фокус