Болница връща по 50 пациенти на ден заради безпаричие
Болница връща по 50 пациенти на ден заради безпаричие / www.sxc.hu
По 50 пациенти на ден връща болница „Св. Иван Рилски"
32096
По 50 пациенти на ден връща болница „Св. Иван Рилски"
  • По 50 пациенти на ден връща болница „Св. Иван Рилски"

По 50 пациенти на ден връща многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски", съобщи за Дарик нейният директор доктор Дечо Дечев. Той обясни, че от 13 август пациенти, които са за планови операции, биват вписвани в листи на чакащите. Причината е, че на тази дата парите, определени от здравната каса за болницата са свършили. Така сметката показва, че за това време лечебното заведение е върнало около 500 пациенти.

Д-р Дечо Дечев: „Към тази дата ние сме изчерпали този делегиран бюджет. Болницата не можеше да отчете, тъй като това е записано изрично, че болницата не може да отчита сума, която надвишава тази, посочена в анекса. На практика ние не можехме да получаваме финансиране за тези болни, които би трябвало да приемем след тази дата. Това беше причината, поради която да пуснем заповед, че на територията на цялата болница, на всички клиники, се спира приема на т.н. планови болни, т.е. това са болни, чието заболяване позволява да попаднат в листата на чакащите и те да бъдат прието след 1 септември. За всички болни, за които се прецени, че тяхното състояние не позволява те да попаднат в тази листа на чакащи, се приемат в болницата. За тях болницата няма да получи финансиране, а те ще трябва да се плащат от колектива на болницата".

Как успявате да мотивирате лекарите си да работят в такъв случай?

Д-р Дечо Дечев: „Мотивираме ги. За разлика от някои, които ги определят като престъпници. Притеснителното е, че получихме уверение, че тези делегирани бюджети продължават и за другия месец, което прави ситуацията трагична, защото тази листа на чакащи е огромна".

Във Военномедицинска академия също е образувана листа на чакащите за операции, съобщи за Дарик шефът на болница генерал Стоян Тонев. Причината там била, че много лекари са излезли в отпуск.