Бойко Боев - 13-ят напуснал НДСВ
Бойко Боев - 13-ят напуснал НДСВ / cнимка: Sofia Photo Agency

13 станаха депутатите, напуснали НДСВ, след като и Бойко Боев подаде заявление за излизане от жълтата парламентарна група и партията.

Пред Дарик радио народният представител обясни, че решението му да излезе от групата на НДСВ е логична стъпка след позицията му от миналата седмица, когато Бойко Боев е гласувал срещу изключването на колегите му от ПГ и партията.

Запитан дали според него НДСВ вече е изчерпан проект Бойко Боев каза: „Не бих казал, че е изчерпан проект, но не съм съгласен дълбоко с много от нещата, които станаха през последните месеци”. Не бих искал да оставам в тази група, която изключва свои колеги, категоричен беше Боев.

Бойко Боев остава независим депутат в очакване на новата парламентарна група на бившите НДСВ-депутати, чието обявяване се планира за тази седмица. Както вече Дарик съобщи, един от вариантите за име на новата група е „Европейска либерална алтернатива” /ЕЛА/.

Тепърва новата група според Бойко Боев ще вземе решение какви позиции ще отстоява в парламента - ще бъде ли опозиция на мнозинството и по кои въпроси. На въпрос за предстоящото гласуване на бюджета за догодина Бойко Боев съобщи, че заедно с Венцислав Върбанов има общо предложение за включване на допълнително средства за национални доплащания за земеделските производители. Ако тези близо 150 млн. лева бъдат включени в бюджета Боев щял да го подкрепи.

Преди седмица – на 27 ноември, по предложение на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски ръководството на жълтата партия и ПГ изключиха от политическата сила и групата Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Борислав Великов, Владимир Дончев и Атанас Щерев.

Изключването предизвика реакцията на депутатите от НДСВ, които още на следващия ден напуснаха групата и партията – Ваня Цветкова, Татяна Калканова, Николай Свинаров, Илко Димитров, Лидия Шулева, Валентин Милтенов, Кръстанка Шаклиян.