БЛС не е съгласен медиците да бъдат длъжностни лица
БЛС не е съгласен медиците да бъдат длъжностни лица / sxc.hu

Българският лекарски съюз (БЛС) не е съгласен медиците да бъдат длъжностни лица - промяна, която се предвижда да бъде вписана в Наказателния кодекс /НК/. Становището на съсловната организация е публикувано на интернет страницата й и е изпратено до Народното събрание, до парламентарните комисии по здравеопазване и по правни въпроси, както и до Министерството на правосъдието.

Медицинската дейност се осъществява по-често от частни лица и структури и няма как да се констатира наличие на длъжностно лице, според БЛС. В становището е припомнено и тълкувателното решение на Върховния касационен съд от 21 декември 2011 г., че лекарите, които не осъществяват ръководни функции или функции по управление на чуждо имущество, не са длъжностни лица по смисъла на чл. 93, ал. 1, б. Б от НК.

От съсловната организация настояват и за по-тежко наказуеми посегателствата над медицински лица. Съсловната организация на лекарите многократно е сезирала различни органи, институции и лица относно проблема със застрашаването и нарушаването на физическия интегритет на медицински специалисти, се допълва в становището.