БЛС иска оставката на д-р Емил Райнов
БЛС иска оставката на д-р Емил Райнов / netinfo

Оставката на д-р Емил Райнов –председател на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса, поиска единодушно Българския лекарски съюз. Медиците съобщиха, че подготвят протестни действия на национално ниво заради хаоса в здравеопазването и казуса с Националния рамков договор 2007. Това стана ясно след края на Националния съвет на Българския лекарски съюз, който се проведе в Старозагорските минерални бани.

Ние сме наясно, че с действията, които предприема едностранно националната здравноосигурителна каса, ще се създадат сериозни проблеми в системата на здравеопазването. Това каза пред журналисти д-р Андрей Кехайов, председател на Българския лекарски съюз. Националният съвет на БЛС даде предложение за дебат – пред всички национални медии – между министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, д-р Емил Райнов и председателят на лекарската организация. Българската организация на професионалистите по здравни грижи се присъедини към исканията на БЛС и ще се включи в бъдещи протестни действия. Подобно обединение между двете организации се случва за първи път.

Медицинските работници още веднъж подчертаха проблема за ниското заплащане в областта на здравеопазването и за опасността България да остане без специалисти след очаквания отлив на такива към чужбина.

Протестните действия, предвидени от нас, ще се проведат най-късно до средата на месец февруари, каза още д-р Андрей Кехайов.