/ БГНЕС
Бюджетната комисия в НС ще изслуша в четвъртък следобед единствения кандидат за председател на Сметна палата, а именно Димитър Главчев, който е номинацията на ГЕРБ -СДС.

Вече от ПП-ДБ се срещнаха с Димитър Главчев, като му бяха отправени въпроси във връзка с контрола на публичните средства. След срещата съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че депутатите от ПП-ДБ ще уведомят цялата група и на общ съвет ще се вземе финалното решение.

Припомняме, че до кандидатурата на Димитър Главчев се стигна след проведена среща в НС между ръководствата на групите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, в която участва и финансовият министър Асен Василев. Напрежение около избора на председател на Сметна палата, обаче, се усещаше през изминалите няколко седмици в НС, тъй като срокът за внасяне на номинации за управител на Сметната палата трябваше да изтече на 7 юли.

Срокът бе удължен два пъти, тъй като до вечерта на 7 юли единствената внесена кандидатура беше тази на Нина Стоименова, издигната от "Възраждане". С проекторешението за удължаване на срока депутатите определиха до избора на нов председател длъжността да изпълнява Горица Грънчарова - Кожарева, заместничката на Цветков и така до гласуване на кандидатурата на “Възраждане” не се стигна. 
БГНЕС