БХК: Расисткото насилие не е просто хулиганство
БХК: Расисткото насилие не е просто хулиганство / Sofia Photo Agency, архив

Българският хелзинкски комитет разкритикува решението на прокуратурата да образува дела за хулиганство срещу активисти на „Атака", взели участие в сблъсъка пред джамия „Баня Башъ" в петък. Според организацията по този начин се осъществява подмяна на деянията на задържаните.

„Това е неадекватно. Това насилие не е просто непристойно действие, нарушаващо обществения ред и изразяващо явно неуважение към обществото, то не е престъпление против реда и общественото спокойствие, това е престъпление против правата на гражданите. Граждани са жертвите на това расистко насилие и на тях държавата дължи признание за това и съответна справедливост", казват още от БХК.

От Българския хелзинкски комитет приветства намеренията на прокурорите Кокинов и Налбантов да се разследват представители на „Атака" за проповядване на расова омраза. „За нас е очевидно, че такава съставомерна пропаганда е налице. Приветстваме и заявената готовност на прокуратурата да се поиска забраната на „Атака", след като се съберат необходимите данни за противоконституционно проповядване на омраза. Не си представяме прокуратурата да не съумее да събере такива данни, предвид изобилността и публичността на изявленията, насаждащи омраза, на лидера на „Атака" и негови съпартийци", заявяват от БХК.

Според правозащитниците подобно решение ще бъде пробив в българската съдебна система, която третира престъпления на омразата, като скинарските побои, по еднакъв начин с общите престъпления против личността. „С такова отричане държавата се присъединява към неправдата, вместо да защити хората от нея", категорични са от БХК.